Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent GÖRENEK Kalp Çarpıntılarını Hafife Almayın: Tedavi Edilmeyen Kalp Çarpıntıları Kalp Yetersizliğine Sebep Oluyor.

Amerikan Kardiyoloji Kongresi geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde otuz bini aşkın katılımcı ile gerçekleştirildi.

Kardiyoloji alanında son gelişmelerin ele alındığı toplantıya davet edilen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Amerikan Kardiyoloji Koleji Kalp Çarpıntıları Liderlik Konseyi üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek kalp çarpıntılarının sonuçları hakkında bir konusunda bir konuşma yaptı.

Prof. Görenek kalbin karıncıklarından kaynaklanan ve tehlikeli olan bazı çarpıntıların ani ölüme neden olmanın yanı sıra kalp yetersizliğine de sebep olabileceğine dikkat çekti. Kalp yetersizliği gelişen hastalarda nefes darlığı, hava açlığı, en ufak eforla bile yorulma gibi şikayetler sık olarak karşımıza çıkmaktadır. İlerlemiş vakalarda nefes sıkıntısı nedeni ile hastalar düz yatamazlar. Vücutlarında şişlikler oluşur.

Eğer bu kalp yetersizliğinin sebebi kalp çarpıntıları ise çarpıntıların baskılanması ile hastalarda kalp yetersizliği düzelebilmektedir. Bu çarpıntıların ortadan kaldırılmasında ilaç tedavisi yapılabildiği gibi, üniversitemizde olduğu gibi çarpıntı oluşturan odakların yakılması da gerçekleştirilebilmektedir. Diğer nedenlere bağlı kalp yetersizliği olan hastalara göre bu hastalar daha şanslıdır. Çünkü uygun bir şekilde çarpıntı baskılanır ya da tedavi edilebilirse kalp yetersizliği düzelmekte hastaların şikayetleri ortadan kalkmaktadır.

Prof. Dr. Bülent GÖRENEK

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi