ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Enfeksiyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif DOYUK KARTAL’ın “1 Aralık Dünya Aids Günü” konulu açıklaması

AIDS, "edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromu"  ifadesi olup, HIV(insan bağışıklık yetersizliği virüsü)’nun bağışıklık sistemine yaptığı hasardan kaynaklanan bir durumu belirtir.  Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde 1988 yılından beri korunmayı ve farkındalığı arttırmak amacıyla 1 Aralık gününü “Dünya AIDS Günü" olarak anılmaktadır.

Dünya çapında 36.7 milyon kişi HIV / AIDS'le yaşamakta, her yıl, 1 milyondan fazla kişi AIDS'e bağlı nedenlerle ölmekte ve 2.1 milyon kişiye HIV yeni bulaşmaktadır. Hastalığın tanımlandığı 1981 yılından beri 35 milyon kişinin hayatını bu hastalıktan kaybettiği bildirmektedir

Ülkemizde hastalık konusunda farkındalığın ve test imkânlarının artması yanında genç nüfusun fazlalığı, göç hareketleri, turizm nedeniyle tanı alan HIV/AIDS vaka sayısında göreceli bir artış görülmektedir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı Aralık 2016verilerine göre 14695 HIV/AIDS hastası vardır. Ancak yine de Türkiye hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir.

Hastalığın kesin tedavisi bulunmamakla birlikte, günümüzde mevcut tedavi seçenekleri ile yaşam kalitesi ve süresi bakımından çok iyileşmiş, ölümler azalmıştır. Bununla birlikte hastalıktan korunma hala en öncelikli konudur. Koruyucu bir aşısı bulunmamaktadır. Bulaşma yolu en sık korunmasız cinsel temas, ikinci olarak ise damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektörler ile olmaktadır. Ayrıca gebelik, doğum ve emzirme sırasında anneden bebeğe geçebilen bir virüstür. Bulaşma yollarına bakıldığında önlenebilir bir hastalık olduğu kolayca anlaşılabilir. Tek eşlilik, güvenli eş güvenli cinsel eş, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollarıdır.

Hastalıkla mücadelede toplumsal duyarlılığın artırılması, İnsanların hastalığının bulaşma yolları ve sağlıklı cinsel hayat konusunda bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi, Şüpheli teması olan kişilerin test yaptırma konusunda bilgilendirilmeleri, tanı alan hastaların tedavi olmaları ve başkalarına bulaştırmama konusunda bilinçlendirilmeleri önemlidir.

Sağlıklı olmak herkesin hakkıdır. 2017 yılı Dünya  AIDS günü teması ‘’sağlık hakkı’’olarak belirlenmiş olup,  HIV ile yaşayan 36.7 milyon kişinin tamamının tanı ,tedavi ve diğer sağlık hizmetlerine eksiksiz olarak  ulaşımı sağlanması hedeflenmektedir. Dünya’ da Haziran 2016 itibarı ile küresel çabalarla sadece 18.2 milyona olgunun tedavi alabildiği bir ortamda, Ülkemizde HIV ile enfekte kişilerin tedavileri, sosyal güvence kapsamında karşılanmaktadır.