YORGUNLUĞUNUZUN SEBEPLERİNDEN BİRİ AZ SU İÇMEK OLABİLİR!
20.09.2021
Öne çıkan görsel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ali Barbaros BAŞESKİOĞLU suyun önemi ve insan vücuduna yararları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Başeskioğlu; “Sağlıklı yetişkin bir erkekte vücut ağırlığının %60’ını, kadında %50’sini su oluşturur. Bu oranlar yeni doğan bir bebekte %70- 75 iken yaşla birlikte azalır.  İnsan beyninin %95’ini ve akciğerlerin %90’ını su oluşturur. Vücuttaki bütün sistemler, organlar ve hücreler yeterli su olmadan fonksiyonlarını sürdüremezler. Hücre içinde gerçekleşen bütün hayati metabolik olaylar ancak hücre içinde su yeterli ise gerçekleşebilmektedir. Vücut sıvısının %2 gibi küçük bir oranda azalması bile hafif yorgunluk, yakın hafızada hafif bozulma, dikkati toplamada ve yapılan işe odaklanmakta güçlüklere neden olur. Vücut sıvısının azalmasına basitçe ‘dehidaratasyon’ denir. Gün boyu devam eden hafif yorgunluğun en sık nedenlerinden biri de hafif dehidaratasyondur. Vücudumuz biriken toksinleri atmak ve vücudun ısı dengesini sağlamak için günde yaklaşık 2,5 litre su kaybeder. Böbreklerimiz, vücuttaki toksik atıkları süzebilmek için suyun yardımına gereksinim duyar. Bu nedenle, ne kadar çok su içilirse böbrekler de görevini o kadar iyi yerine getirebilmektedir. Bedenimizin su alımı azaldığında, vücudumuz suyu tutar ve idrar oluşumu azalır. Bu durumda böbreklerin çalışması ve işlevi de zayıflar.

Ülkemizde, böbrek taşı hastalığı yaygın olarak görülmektedir ve su içme alışkanlığının olmaması nedeniyle hastalığın tekrarlama oranı yüksektir. Ülkemizde her 100 kişiden 13’ü böbrek taşı hastasıdır. Taşın zarar verdiğini düşünmediğimiz hastaların, taşın düşmesi için bol sıvı öneriyoruz.” dedi.

Doç. Dr. Ali Barbaros Başeskioğlu; suyu su olarak tüketilmesi gerektiğinin altını çizerken, yerine tüketilen kola çay vb. içeceklerin başka yan etkileri olabileceğinden bahsetti;  “Kola içmek; böbreklerden kalsiyum atılımını hızlandırır, diş çürüklerini arttırır, aşırı içilmesi kas hastalıklarına neden olur,  ani olarak kan şekerini yükselttiği için vücudun yağ depolamasına neden olmaktadır. Çay içmek ise; demir emiliminin azalmasına neden olur,  idrar miktarı arttırır, idrarla dışarı atılan üre asidi miktarını ise azaltır. Çayda okzalat fazladır bu nedenle böbreğinde kum ve taş olanlara çay zararlıdır.”

Başeskioğlu, böbreklerimizin sağlığı için limonlu su tüketmemizin önemini vurgularken; “Limon suyu idrar miktarını arttırarak istenmeyen maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Bu yüzden limonlu su içtiğinizde toksinler bedeninizden daha hızlı atılır ve idrar yolunuzun daha sağlıklı olması sağlanır. İçindeki sitrat nedeniyle bazı taş tiplerinden de korunma sağlar”  dedi.