ESOGÜ HASTANESİ’NDE DÜNYA DİYABET GÜNÜ İÇİN KAN ŞEKERİ ÖLÇÜMÜ YAPILDI
23.09.2021

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı tarafından farkındalığı arttırmak amacıyla 14 Kasım Dünya Diyabet Gününde tanısı olmayan kişilerde kan şekeri ölçümü yapıldı. Hastane poliklinikler girişine kurulan standda hasta ve hasta yakınları için diyabet riskinin sorgulanması yapılarak kan şekeri ölçüm sonuçlarına göre kendilerine bilgilendirmeler yapıldı.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göknur YORULMAZ konu hakkında açıklama yaptı. Diyabet İnsülin eksikliği ya da İnsülinin etkisinin olmamasına bağlı lipit, karbonhidrat ve protein metabolizmasını etkileyen kan şeker yüksekliği ile saptanan en sık görülen endokrin metabolizma hastalığıdır. Dünyada ve Türkiye’de sıklığı giderek artmaktadır. Türkiye’de yaklaşık 7 milyon diyabetli hasta olduğu düşünülmektedir. Yol açtığı kalp damar sistemi, böbrek, göz, sinir sistemi ile ilgili sorunlar nedeni ile kontrollü öneme sahip bir halk sağlığı sorunudur. Bu nedenle Dünyada Sağlık Örgütü hasta farkındalığını arttırılması amacı ile 14 Kasım tarihini Dünya Diyabet günü olarak ilan etmiştir.