ESOGÜ HASTANESİ SAĞLIKLI YAŞAM HAFTASI KUTLAMASI
23.09.2021
Öne çıkan görsel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı 11-17 Mart tarihlerinde “Sağlıklı Yaşam Haftası”nı bir etkinlikle kutladı. Tüm dünyada Acil Tıp Derneklerinin kutladığı “Wellness” etkinlikleri ülkemizde Türkiye Acil Tıp Derneği öncülüğünde üniversitelerin Acil Tıp Anabilim Dallarınca çeşitli etkinliklerle kutlandı. ESOGÜ Acil Tıp ekibi de bu etkinlikler çerçevesinde trekking yaptı.

Sağlıklı Yaşam Haftası’nın önemine değinen ESOGÜ Acil Tıp A.B.D Başkanı Doç. Dr. Nurdan Acar’ın verdiği bilgilere göre yoğun çalışma hayatları boyunca sosyal alanda bir stakım tedbirler alınmazsa doktorları çeşitli tehlikeler beklemekte. İstatistiklere göre %7-10 hekim depresyon, intihar, alkolizm, uyuşturucu madde kullanımı ve mutsuz evlilik mağduru. Acil Tıp hekimleri risk grubu olarak en tehlikeli alanlarda çalışan ve ameliyathane, yoğun bakım, psikiyatri çalışanları gibi madde bağımlılığının görülebileceği gruplar arasında. Çalışma yaşamındaki dayanıklılık ve önleyici yaklaşımın yer aldığı bir eğitim süreci sayesinde sağlık çalışanlarının iyilik halini yüksek tutmak ise zor değil. Bunlara dikkat edilmediğinde duygusal tükenme, kendi kişiliğine yabancılaşma ve düşük kişisel tatminin birleşimi olarak değerlendirilen tükenmişlik sendromu ise en uç noktada yer alan ve istenmeyen sonuçlara neden olan en ciddi tehlike.

İyilik halini gündeme getirmenin ilk adımı acil hekimlerini etkileyen gece-gündüz döngüsünün bozukluğu, uykusuzluk, malpraktis ve işsiz kalma korkusu, bulaşıcı hastalıklara maruziyet, kötü beslenme ve kritik hastalara sürekli maruziyet gibi negatif faktörlerle başedebilme konusunda duyarlılık yaratmaktır. Elbette vücudun ihtiyacı olan uyku, dengeli ve düzenli beslenme ve düzenli egzersizler yaparak uzun süre sağlıklı yaşamak için yapılması gerekenlerin başında geliyor. Hastalarıyla sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıklarını paylaşan doktorların daha güvenilir ve motive edici olduğu gösterilmiştir. Dahası sağlıklı alışkanlıklara sahip doktorlar hastalarıyla koruyucu alışkanlıkları daha çok konuşup tartışıyorlar. Beslenmeyi güçlendiren stratejiler nöbet esnasında yemeyi ve hidrasyon için kısa araları ön plana almayı içermektedir. Sık sık küçük besleyici atıştırmalıklar nöbet sonrası aşırı kalori alımını önlemektedir. Yeni bir fiziksel aktiviteye katılma, rutini değiştirme ve grup aktivitelerine katılma egzersizi eğlenceli kılabilir ve enerji seviyelerini artırabilir.