ESOGÜ HASTANESİNDE ÇOCUK VE ERİŞKİN AŞI FARKINDALIĞI ETKİNLİĞİ
23.09.2021
Öne çıkan görsel

ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar YILDIZ önderliğinde ESOGÜ Hastanesi Dünya aşı haftası kapsamında hasta hasta yakını ve hastane personeline bilgilendirme standı açıldı. Dünya aşı haftasında, genişletilmiş bağışıklama programı kapsamı içinde, toplumun aşılama ve aşı ile önlenebilir hastalıklar konusunda farkındalığının oluşturulması ve bilgilendirilmesi, sağlık çalışanlarının duyarlılığının arttırılması, 5 yaş altındaki çocukların aşılarının tamamlanması ve özellikle de erişkinlerde aşılanma talebinin arttırılmasına yönelik çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir.

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar YILDIZ konu hakkında açıklamalarda bulundu. Aşılar, sadece çocuklar için değil tüm yaş grubundaki erişkinlerinde en önemli koruyucu sağlık uygulamasıdır. Tüm yenidoğan, çocuklar ve risk grubunda bulunan erişkinlerin oluşturulmuş standart aşı takvimleri ile aşılanması devletlerin en öncelikli ve önemli sağlık politikası olmalıdır.

Özellikle diyabet, kronik kalp, böbrek, karaciğer, akciğer hastalığı olmak ve beraberinde 65 yaşın üzerinde tüm sağlıklı bireylerin mevsimsel influenza ve pnömokok aşısını mutlaka yaptırmaları önerilmektedir. Böylece kişilerin uzun hastalık dönemleri, hastalığa bağlı komplikasyonları, hastane yatışları, gereksiz antibiyotik kullanımları ve hatta ölümleri önlenebilecektir.

Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü, dünya aşı haftası sloganını ‘Birlikte Korunalım’ olarak belirlemiştir. Günümüzde hiçbir bilimsel kanıta dayanmayan aşı karşıtı söylemler, aşı ile korunulabilir hastalıklar için sadece aşıyı reddeden kişileri değil, tüm toplumu risk altında bırakmaktadır. Gerek bu hafta gerek ise sonrasında   bizlerin görevi aşıların önemini her zaman vurgulamak ve bilimsel veriler ışığında toplumu bilgilendirmektir. ESOGÜ Hastanesi poliklinikler girişinde ‘Çocuk ve Erişkin Aşı Farkındalığı Etkinliği’ ile  bu hafta ve devam eden dönemler boyunca sağlık çalışanlarını, başta kendileri olmak üzere risk grubundaki hastaları aşılamaya davet ediyoruz.