“Ellerinizi yıkayarak HAYAT KURTARIN”
ESOGÜ Hastanesi Enfeksiyon Anabilim Dalı Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nurettin Erben 5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü hakkında açıklamalarda bulunmuştur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü olarak belirlenmiştir. DSÖ “Ellerinizi yıkayarak HAYAT KURTARIN” sloganıyla duyurduğu bu günde özellikle sağlık çalışanlarının el hijyenine uyumunu artırmayı hedeflemiştir. Bunun yanı sıra “Antibiyotik direnci ile savaşın-bu sizin ellerinizde” sloganıyla da el hijyenine dikkat edilmesiyle başka bir deyişle enfeksiyon kontrol önlemlerine uyulmasının sağlanması ile antimikrobiyal direncin de önlenebileceği vurgulanmıştır. El yıkama, bilindiği üzere enfeksiyon kontrol önlemlerinin en kolay uygulanabilen ve en etkili yöntemlerinden birisidir. Özellikle sağlık çalışanlarının davranış değişikliğinde bulunması, yani el hijyeni uygulanmasını artırması ile sağlık bakım hizmeti veren kuruluşlarda enfeksiyonların yayılımı engellenebilecektir. Böylelikle de milyonlarca kişinin hayatı kurtulacaktır. Davranış değişikliği olmaması durumunda gelişebilecek antimikrobiyal direnç önemli bir tehdittir.
Sağlı çalışanlarının ellerinin hastalar arasında mikrop neden olduğu bir gerçektir. Hastalar arasında nakledilen mikroplar arasında genellikle daha dirençli mikroorganizmalar bulunmaktadır. Bu durum hastalarda daha ölümcül sonlanabilen sağlık bakımı ilişkili enfeksiyonların gelişme riskini doğurmaktadır. Bulaş genellikle şu şekilde gelişmektedir.
- Sağlık çalışanının hasta veya hasta çevresindeki eşyalara dokunması ile mikroplar ellere bulaşmakta
- Ellere bulaşan mikroorganizmalar eller üzerinde 2-60 dakika canlı kalabilmekte
- Eğer sağlık çalışanları el hijyeni sağlamadan diğer hastalara müdahale ederlerse, bu sırada rahatlıkla bir diğer hastaya bulaştırabilmektedirler.
Dünya genelinde sağlık çalışanlarının el hijyeni uygulama oranları %5 ile %89 arasında, ortalama %38 civarında bildirilmektedir. Sağlık çalışanlarının uygulamalar sırasında gün boyunca ellerini 5 ile 42 kez yıkadığı gözlemlenmiştir. Benzer şekilde el temizleme sürelerinin 6.6 ile 30 saniye arasında değiştiği gözlenmiştir.
Sağlık bakımı ilişkili enfeksiyonlar hastalarda ciddi mortalite ve morbiditeye, bunların yanı sıra ciddi bir ekonomik kayba da yol açmaktadır. Bu nedenle DSÖ sağlık çalışanlarına ‘Elinizi yıkayarak HAYAT KURTARIN’ kampanyasına katılmayı önermektedir. Böylelikle dünya genelinde yılda yaklaşık 8 milyon hastanın hayatını kurtarmak mümkün olabilecektir. Unutulmamalıdır ki, temiz eller sağlık sistemini daha güvenli hale getirecektir. DSÖ bu amaçla bir kampanya başlatmış olup, ana hedef sağlık çalışanlarının doğru zamanda ve doğru şekilde el hijyeni uygulamasını artırmayı hedeflemektedir. Bunun yanı sıra başta Enfeksiyon Kontrol Komiteleri, Hastane Yöneticileri ve Sağlık Otoritelerini bu kampanyaya aktif olarak katılmaya davet etmektedir. Böylelikle de enfeksiyon kontrol önlemlerinin ve el hijyeninin önemini vurgulayarak dirençli mikroorganizmaların yayılımı durdurulabilecektir.