ESOGÜ HASTANESİ DÜNYA ÇÖLYAK FARKINDALIK AYINDA ÇÖLYAK HASTALARINI UNUTMADI
23.09.2021
Öne çıkan görsel

ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde Dünya Çölyak Farkındalık Ayı unutulmayarak, çölyaklı hastalara özel glutensiz pasta yapıldı. Çölyak farkındalık ayı olan Mayıs ayında “çölyaklıların farkındayız ve yanlarındayız” demek için ESOGÜ Hastanesi Mama Mutfağı tarafından glutensiz pasta yapılarak farkındalık yaratıldı. Eskişehir Çölyakla Mücadele Derneği kurucularından olan Hemşire Hicran NİRON; Çölyak hastalığının buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan gluten adlı proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu süren ve kronikleşen hassasiyeti olduğunu ve hastalığın tek tedavisinin ömür boyu uygulanacak glutensiz diyet olduğunu söyledi. Diyeti kararlı bir şekilde uygulayan çölyak hastalarının 2 hafta gibi sürede hastalığa ait yakınmalarının gerilemeye başlayacağını ve kan testlerinin 6 ay içerisinde normale döneceğini ekleyerek “çölyak tanı alana kadar hastalık, tanı aldıktan sonra yaşam şeklidir” dedi.  Ayrıca ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde çölyaklı hastalar ve çalışanlar için diyetisyen kontrolünde glutensiz yemek her gün çıkarılmaktadır.