YENİ YILDA KALP SAĞLIĞINIZA DİKKAT EDİN!
20.09.2021

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilgün IŞIKSALAN ÖZBÜLBÜL yeni yıla girerken kalp sağlığımıza dikkat etmemiz konusunda birtakım bilgilendirmelerde bulundu; “Hipertansiyon, veya şeker hastalığınız mevcut ise, sigara kullanıcısıysanız, kan yağlarınız yüksek ise ya da ailenizde kalp hastalığı öyküsü varsa kalbinizi kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin.  Halk arasında ‘kansız anjiyo’ olarak bilinen bilgisayarlı tomografi ile yapılan koroner anjiografide, koroner damarlar yaklaşık 6 sn. gibi kısa bir sürede görüntülenebilmektedir. Bu işlem sırasında kol damarından kontrast madde adı verilen bir ilaç verilmektedir. Böbrek fonksiyon bozukluğu olmayan hastalarda bu ilaç kullanılabilmektedir. Kansız anjio olarak bilinen koroner BT anjiografide, tetkik biter bitmez kişi normal hayatına dönmektedir. Kalbe yeni damar takıldığı durumlarda (Bypass ameliyatı), takılan damarın açık olup olmadığının kontrolünde de koroner BT anjiografi kullanılmaktadır. Bunun dışında kalp zarı (perikard) hastalıklarında da faydalı bilgiler vermektedir. Koroner damarlarda ateroskleroza bağlı oluşan kireç plaklarının görüntülenmesinde ve bu plakların sayısı ile miktarı hesaplanarak koroner damarlarla ilgili hastalık açısından risk değerlendirilmesinde tek tetkiktir.

Özetle, kol damarından ilaç verilerek yapılan, hastanın tetkik odasına girmesi- tetkik dahil toplam sürenin birkaç dakika ile sınırlı olduğu; kısa işlem süresine rağmen kalp sağlığı açısından çok kıymetli bilgiler veren bu tetkiki, uzman kardiyologların değerlendirip önerdiği hastalarımızda yapmak üzere ESOGÜ Hastanesi Radyoloji Anabilim dalı, Toraks Radyolojisi bölümünde yaptırabilirsiniz.

İyi seneler, sağlıklı günler dileriz.”