ESOGÜ HASTANESİ’NDE ÇOCUKLARDA İDRAR KAÇIRMAYA YÖNELİK BİLGİLENDİRME ETKİNLİĞİ
24.09.2021

ESOGÜ Hastanesi  poliklinikler girişinde hasta ve hasta yakınları için bilgilendirme standı açıldı. Doç.Dr.Aslı Kavaz TUFAN çocukluk çağında idrar kaçırmanın  sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olduğunu belirterek konu ile ilgili açıklamalarda bulundu: Aileler genellikle çocuklarının gece idrar kaçırması nedeni ile kaygı duysalar da biz hekimler için gündüz idrar kaçırması daha ciddi bir sağlık problemi olarak kabul edilmektedir. Genel olarak 4 yaşına kadar  gündüz, 6 yaşına kadar ise gece idrar  kontrolünün sağlanmış olması beklenir. Bu yaşlardan sonra  görülen gece veya  gündüz idrar  kaçırmaları normal olarak kabul edilemez. Okul çağındaki çocukların yaklaşık beşte birinde idrar kaçırma problemi ya da işeme ile ilgili sorunlar görülmektedir. En sık görülen işeme problemleri idrarını tutma, ani idrar hissi, idrarını yetiştirememe, idrar kaçırma ve idrarını tutma manevraları gibi durumlardır. Bunların  sonucunda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ile karşılaşılmaktadır. Çoğunlukla bu semptomlar  düzgün tuvalet eğitiminin yapılamaması ya da altta yatan doğumsal böbrek ve/veya idrar torbası bozukluklarına bağlı gelişir. Bunların ayrımında mutlaka çocuk nefroloji uzmanına başvurulmalı, gerekli tetkikler sonrasında uygun tedaviler başlanmalıdır.