14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ FARKINDALIK ETKİNLİĞİ VE KAN ŞEKER ÖLÇÜMÜ YAPILDI
24.09.2021

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ nde İç Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından hastane poliklinikler girişinde 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ve kronik hastalıklarda pnömoni aşılanması ile ilgili hastalara ve hasta yakınlarına bilgi verilirken hastanede çalışanlarına yemekhane önünde kan şekeri ölçümleri yapıldı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammed Evvah KARAKILIÇ, Başhekim Yardımcıları Doç. Dr. Haluk Hüseyin GÜRSOY, Doç. Dr. Kenan KARBEYAZ, Doç. Dr. Kürşat Bora ÇARMAN, Doç. Dr. Tufan ÖGE, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri  Doç. Dr. Pınar YILDIZ, Prof. Dr. Aysen AKALIN, Dr. Öğrt. Üyesi Melisa ŞAHİN TEKİN, Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kubilay UZUNER’ in katılımıyla gerçekleşti.

Hastalara ve hasta yakınlarına sağlıklı beslenmenin önemi için meyve ikramında bulunurken hastalara kan şekeri ölçümü yapıldı. Diyabet Günü Farkındalığı stantlarına gün boyu katılım yoğun şekilde devam etti.

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Dahiliye Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Pınar YILDIZ’ ın ‘Diyabeti Önlemede ve Diyabetin Kontrolünde Yaşam Tarzı Değişiklikleri’ konulu yazılı açıklaması:

14 KASIM 2019

DÜNYA DİYABET GÜNÜ

DİYABETİ ÖNLEMEDE VE DİYABETİN KONTROLÜNDE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİ

Diyabet, kandaki şeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun; eksikliği ve/veya yeterince salgılanmasına rağmen, vücuttu kullanılamaması sonucu oluşan kronik metabolizma bozukluğudur. Besinlerle alınan şeker, mideye, oradan bağırsaklara geçer ve emilerek kana karışır. Pankreasta üretilen insülin hormonu ise dolaşımda bulunan şeker düzeyini düzenler ve kanda şeker yükseldiğinde pankreastan salınarak kan şekerini normal düzeylere indirir.

En az 8 (ideal olarak 10) saat aç kaldıktan sonra ölçülen şeker düzeyine, ‘açlık kan şekeri’ adı verilir. Normal değeri; 70-100 mg/dl’ dir. Yemeğe başladıktan 2 saat sonra ölçülen kan şekerine ‘tokluk kan şekeri’ adı verilir ve normal koşullarda 140 mg/dl’ nin altında olması gerekir.

Diyabet iyi kontrol edilemediğinde, vücuttaki tüm organlara zarar verebilmektedir. Bir yandan kan damarlarının yapısını bozarak göz, böbrek ve sinirleri etkilemekte; diğer yandan kalp hastalığı ve inme nedeniyle de erken ölümlere neden olabilmektedir.

Diyabetli bireyler için sağlıklı yaşamanın dört altın kuralı vardır:

1-Sağlık beslenme

2-Yeterli ve düzenli fizikse aktivite

3- Tıbbi bakım ve kendi kendine kontrol

4- Dengeli ve düzenli sosyal yaşam

Eğitim, diyabetli bireyin bilinçlenmesini sağlar. Diyabet eğitimi alan bireyler diyabet kontrollerini sağlamada daha başarılıdır. Bu nedenle tüm diyabetlilerin diyabet eğitimi alması önerilmektedir.

Diyabet eğitimi, sadece diyabetli için değil, aynı zamanda diyabetlinin ailesini, sağlık çalışanlarını ve karar makamlarını da kapsamalıdır.

DİYABET ÖNLEMEDE YAŞAM TARZINI DEĞİŞİKLİKLERİ:

Kişilerin diyabet olmadan yaşamın erken dönemlerinden itibaren sağlıklı yaşamın uyulması gereken zorunlu kurallarına uymaları çok önemlidir.

Kişinin yaşına, boyuna, mevcut risk ve hastalıklarına uygun(ideal) kiloda olması ve bunu yaşam boyu koruması çok önemlidir.

Aktif yaşamayı standart haline getirmek, egzersizi zorunluluk olarak değil bir gereklilik olarak görmek çok önemlidir.

Sigara, alkol ve benzeri vücuda zarar verme potansiyeli olan maddelerin bağımlılıkları önlenmelidir.

Kronik hastalıkların önlenmesine yönelik tüm yaşam tarzı değişiklikleri sağlıklı ve kaliteli yaşamın da ön şartıdır.

14 KASIM 2019

DÜNYA DİYABET GÜNÜ

DİYABETİ ÖNLEMEDE VE DİYABETİN KONTROLÜNDE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİ

Diyabetli bireyler için sağlıklı yaşamanın dört altın kuralı vardır:

1-Sağlık beslenme

2-Yeterli ve düzenli fizikse aktivite

3- Tıbbi bakım ve kendi kendine kontrol

4- Dengeli ve düzenli sosyal yaşam

DİYABET ÖNLEMEDE YAŞAM TARZINI DEĞİŞİKLİKLERİ: