ESOGÜ HASTANESİ’NDE 20 KASIM DÜNYA KOAH GÜNÜ BİLGİLENDİRME STANDI AÇILDI
24.09.2021
Öne çıkan görsel

  Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma  Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından Hastane Poliklinikler girişinde 20 Kasım Dünya KOAH Günü kapsamında bilgilendirici stant açılarak hasta ve hasta yakınlarına bilgi verildi. 

     ESOGÜ Göğüs Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi ve TTD Batı Anadolu Şube Başkanı  Prof. Dr. Füsun ALATAŞ ve Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Sinan ERGİNEL’ in katıldığı etkinlikte hasta ve hasta yakınlarına KOAH Günü kapsamında Solunum Fonksiyon Testi yapıldı. Teste yoğun ilgi gösteren hasta ve hasta yakınlarına el broşürleri dağıtılırken KOAH ile ilgili bilgilenen ziyaretçiler bu etkinliklerin farkındalık yarattığını belirterek memnuniyetlerini dile getirdiler.

   

    ESOGÜ Göğüs Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi ve TTD Batı Anadolu Şube Başkanı  Prof. Dr. Füsun ALATAŞ’ ın 20 Kasım KOAH Farkındalık Günü kapsamında yaptığı yazılı açıklama:

TC Sağlık Bakanlığı, Türk Toraks Derneği, dünyada KOAH bilincini arttırmak üzere kurulan GARD ve Dünya Sağlık Örgütü Önderliğinde ortak GARD Türkiye projesi kapsamında her yıl Dünya KOAH Günü etkinlikleri yapılarak toplumumuzda KOAH Farkındalığını ve bilincini arttırmak hedeflenmektedir. Bu yıl 20 Kasım 2019 günü Dünya KOAH Günü olarak belirlenmiştir.

    KOAH nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir Akciğer hastalığıdır. Tüm Dünya’da önemli bir halk sağlığı sorunu olan KOAH’ ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %15-20’dir. Yılda 2.9 milyon ölüme neden olmaktadır. Günümüzde tüm dünyada 3. Ölüm nedeni haline gelen  KOAH, tüm ölümlerin %5.5 inden sorumludur. Türkiye’de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen 3. Ölün nedenidir ve bu ölümlerin %61.5’ i KOAH nedeniyledir.

     KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü tütün kullanımıdır. Sigara ve diğer tütün ürünleri (pipo, puro, nargile) ve çevresel tütün dumanı KOAH Gelişimine neden olmaktadır. Yoksulluğa bağlı akciğer kapasitesi gelişimindeki olumsuzluklar, odun, tezek, kök benzeri yakıtların yanmasına bağlı iç ortam hava kirliliği, tozlu dumanlı iş yerlerinde çalışma, dış ortam hava kirliliği diğer risk faktörleridir.

    KOAH da en sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır.

   KOAH’ ın tanısı nefes ölçüm testiyle konulmaktadır. KOAH’ ın erken tanısı hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve/veya meslek icabı ya da çevresel ortam gereği  tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birisinin bulunması halinde bu kişiler Göğüs Hastalıkları hekimine başvurup nefes ölçüm testi yaptırmalıdır.

    20 Kasım 2019 Dünya KOAH Günü etkinlikleri kapsamında ESOGÜ Göğüs Hastalıkları ABD, ESOGÜ Hastanesi Başhekimliği ve Türk Toraks Derneği batı Anadolu Şubesinin ortak çalışması ile  hastalara bilgilendirme ve ücretsiz nefes ölçüm testi uygulaması yaparak KOAH hastalığına farkındalığı arttırmayı hedefledik. KOAH’ ın  ilerleyici bir hastalık olmasına rağmen önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız.

 

Prof. Dr. Füsun ALATAŞ

ESOGÜ Göğüs Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi ve

TTD Batı Anadolu Şube Başkanı