ESOGÜ HASTANESİ’NDE KARACİĞERDEKİ DOKU SERTLEŞMESİNE BAĞLI SORUNLAR ARTIK ‘TİPS’ İLE TEDAVİ EDİLİYOR
20.09.2021
Öne çıkan görsel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Farhrettin Küçükay, Tips tedavisi hakkında şu bilgilendirmelerde bulundu;

Büyük kesi gerektirmeden yapılan TİPS tedavisi, bağırsaklardan alınan kanın karaciğere taşınmasını sağlayan portal ven ile, karaciğerden alınan kanı kalbe taşıyan hepatik ven arasında köprü oluşturulmasına deniyor. Tedavi özellikle siroz hastaları için uygulanıyor. Kalp veya ileri derecede karaciğer yetmezliği bulunan hastalar için TİPS tedavisi yapılmıyor.

TİPS tedavisi neden yapılıyor?

Siroz ve benzeri hastalıklar nedeniyle karaciğer dokusunda sertleşmeler meydana geliyor. Bu doku sertleşmeleri, bağırsaklardaki kanı karaciğere taşıyan portal ven kanalındaki basıncı arttırabiliyor. Ölümcül varis kanamaları gibi sonuçlar doğuran portal basıncının kontrol altına alınmasında ise TİPS tedavisi kullanılıyor. Ayrıca portal basıncının artmasına yönelik görülen; karın içi sıvı toplanması, midede meydana gelen kanama veya farklı rahatsızlıklarda, akciğer yetmezliği tedavisini engelleyen akciğer zarları içerisindeki dirençli sıvı varlığında TİPS uygulanabiliyor.

Bununla beraber, kişinin kanındaki zararlı maddelerin beyne tahrif etmesi gibi durumlarda, kalp yetmezliği ve çok ileriyi derecelere ulaşmış karaciğer yetmezliği için TİPS tedavisi uygulanamıyor. Büyük kesi gerekmeksizin yapılan TİPS tedavisi için bazı riskler söz konusu olabiliyor. Karın içindeki zarlar arasında kan toplanması, safra yolu kanaması veya radyasyon sonucu ciltte oluşabilecek yanık, riskler arasında yer alıyor.

TİPS tedavisi nasıl gerçekleşiyor?

Tedavisi öncesi 8 saat yemek ve sıvı tüketimi yapılmıyor. Tedavi için kan pıhtılaşma testi ve kan yoluyla bulaşabilecek hastalık testleri yapılıyor. Arından tedaviye geçiliyor. Tedavi sonrasında hasta, belli bir süre hastanede gözlem altında tutuluyor. Taburcu olduktan sonra her 6 ayda bir, kontrollere devam ediliyor. TİPS tedavisinin risklerinin erkenden belirlenmesi ve hasta durumundaki anormalliklerin tespiti için kontroller önem arz ediyor.

Tedavi için boyundaki sağ toplardamar içerisinden kalbe üsteki organlardan kan taşıyan toplardamara, oradan da kalbe alttaki organlardan kan getiren toplardamara giriliyor ve karaciğere ulaşılıyor. Karaciğerden kalbe kan taşıyan sağ toplardamarın basınç değeri belirleniyor. Arından iğne yardımıyla karaciğer dokusuna geliniyor. Bağırsaklardan karaciğere kan taşıyan ve basınç nedeniyle rahatsızlıklara neden olan portan vene ulaşılıyor. Toplardamarla portal ven arasında ince bir telle köprü oluşturuluyor. Bağlantıyı korumak için ise stent yerleştiriliyor.