METABOLİZMANIN ÇOK ÇALIŞMASI İYİ BİR DURUM MU?
29.09.2021
Öne çıkan görsel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göknur Yorulmaz metabolizma hızı hakkında merak edilenleri anlattı: “Metabolizma organizmalardaki yaşamın devamını sağlayan kimyasal reaksiyonlar kümesidir. Genellikle katabolik reaksiyonlar ile enerji açığa çıkar ve anabolik reaksiyonlar  enerji tüketimine sebep olur. Metabolizmamız ile vücuda alınan kalori enerjiye dönüşür.” dedi.

Metabolizma hızını etkileyen durumları açıklayan Doç. Dr. Göknur Yorulmaz: “Bir organizmanın bazal metabolizma hızı, tüm bu kimyasal reaksiyonlar tarafından tüketilen enerji miktarının ölçüsüdür ve kalori cinsinden ifade edilir. Metabolizma hızını etkileyen faktörler genetik, cinsiyet, yaş, çevresel etmenler, beslenme şekli ve hastalıklar olarak sıralanabilir. Erkeklerde kadınlara göre daha fazladır. Ergenlik ve hamilelik döneminde metabolizma hızı artar. Yaşlanma ile metabolizma hızı yavaşlar.  Hormonların ve ilaçların metabolizma hızını artırıcı veya azaltıcı etkileri olabilir.” dedi.

Metabolizmanın tetiklediği rahatsızlıklardan bahseden Yorulmaz; aslında metabolik hızın düşmesi ile tüketilen besinlerin enerjiye dönüşümünü azalır ve vücutta yağ dokusu olarak depolanmalarına yol açar. Bunun sonucunda  zamanla metabolik sendrom denilen; içinde insülin direnci, lipit metabolizma bozuklukları, obezite, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları ve diyabet  gibi ciddi sağlık problemlerini içeren bir klinik tablo ortaya çıkabilmektedir. Metabolizma hızında azalma yıllar içinde birçok obezite ve obezite ile ilişkili kronik hastalığın ortaya çıkmasına yol açabilmektedir.” dedi.

Tiroid hormonunun metabolizma üzerindeki etkisine değinen Yorulmaz: tiroid hormonu vücudun metabolizma hızının düzenlenmesinde etkili bir hormondur. Metabolik hızın arttığı duruma en iyi örnek tiroid hormon fazlalığıdır. Tiroid hormonlarının fazlalığı hipertiroidi dediğimiz hastalığa neden olur. Zehirli guatr olarak da bilinir.” dedi.

“Tiroid hormon fazlalığı vücudunu nasıl etkiler?” sorusuna yanıt veren Doç. Dr. Yorulmaz: “Öncelikle metabolizmanın hızlanmasına sebep olur. Metabolizmanın yavaşlaması gibi aşırı çalışması da sorunları beraberinde getirir. Kişi çok yemek yemesine rağmen zayıflar. Bu zayıflama sağlıklı bir kilo verme durumu değildir. Vücuttaki tüm organlar bu fazla çalışmadan etkilenir. Kişiler bunu aşırı sinirlilik, uykusuzluk, çarpıntı, halsizlik, terleme, yüksek tansiyon, yürürken nefes almada zorluk, kaşıntı, döküntü, saçlarda incelme dökülme, ishal gibi değişik şikâyetler ile fark eder.  Önlem alınmaz ise kemik erimesi, kalpte ritim sorunları, kalp yetmezliği, karaciğer sorunları, çok ilerlemiş hastalarda koma ve ölüme kadar giden problemler ortaya çıkabilir.  Dolayısıyla metabolizmanın yavaşlamasında olduğu gibi fazla çalışması da kişiye zarar verebilir. Bu nedenle metabolizmanın dengeli bir şekilde çalışması çok önemlidir.” ifadelerinde bulundu.