4 ŞUBAT DÜNYA KANSER GÜNÜ
20.09.2021
Öne çıkan görsel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Maltcalfe “4 Şubat Dünya Kanser Günü” hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Maltcalfe, dünyada her yıl yaklaşık 13 milyon insanın kanser tanısı aldığını ve bu hastaların yarısından fazlasının hastalık nedeniyle kaybedildiğini belirtti. Günümüzün bu en önemli sağlık sorunu konusunda toplumu bilinçlendirmek için her yıl 4 Şubat’ta Dünya Kanser Günü kapsamında birçok ülkede çok sayıda kurum ve kuruluşun gerek erken tanı ve etkin tedavi yöntemlerine, gerekse tarama programlarına dikkat çektiğini söyleyen Doç. Dr. Metcalfe, ülkemizde de ulusal ve uluslararası kanser derneklerinin ortak projelerle kanserin önlenebilir bir hastalık olduğuna vurgu yaptıklarını belirtti.  

Erken Teşhis Hayat Kurtarır! 

Doç. Dr. Evrim Metcalfe; “Kanser hücreleri normal hücrelerden farklıdır, sürekli bölünme ve ölümsüzleşme özelliği kazanarak organ ve dokularımızda kötü huylu kitlelere yolaçarlar. Vücudumuzda bu anormal hücreleri yok eden koruyucu mekanizmaları atlatarak lenf ve kan dolaşımına, komşu lenf bezelerine veya başka organlara da sıçrayabilirler. Bu nedenle ‘Erken teşhis hayat kurtarır!’” dedi.

Kanserin tanı ve tedavisinin geçmiş yıllara göre çok geliştiğini belirten Doç. Dr. Evrim Metcalfe; “ESOGÜ Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı’nda en yeni radyoterapi (ışın tedavisi) cihazlarıyla kanser tedavisi hizmetlerini sürdürüyoruz. Radyoterapi merkezimizde en son teknoloji ve tekniklerle hastalarımıza şifa dağıtmaktayız. Ancak bilinmelidir ki, kanserin tedavisi kadar, kanserden korunmak ve hasta olmamak da önemlidir. Kanserin ailesel geçiş riski, çevresel faktörlerle kıyaslandığında çok daha az olup %10 civarındadır. Oysaki sigara alışkanlığı, obezite (şişmanlık), dengesiz beslenme, sporsuz yaşam ve güneş ışınlarına aşırı maruz kalma gibi çevresel faktörler kanser sebeplerinin %90'ını oluşturmaktadır ve çoğu önlenebilir faktörlerdir. Özellikle sigara, başta akciğer; gırtlak, yutak, idrar kesesi ve rahim ağzı kanseri olmak üzere pek çok kanserde başlıca sebeptir. Liften zengin gıdaların tüketilmesi ve düzenli beslenme, sağlıklı kilonun korunması, düzenli fiziksel aktivite ve güvenli cinsel yaşam kanserden korunmada en önemli yaşam alışkanlıklarıdır. Kansersiz yaşam, vücudumuza iyi bakmakla mümkündür. Kadınlarda mamografi, meme kanserinin, smear testi, rahim ağzı kanserinin ve erkeklerde PSA kontrolü, prostat kanserinin taramasında önerilmektedir. Ayrıca dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi tetkiki, kalın bağırsak kanserinin, şüpheli cilt değişikliklerinin takibi ise cilt kanserinin erken tanısında önemlidir.” bilgilendirmelerinde bulundu.

Metcalfe; “Bugün sağlığınız için iyi bir şeyler yapmaya başlayın; mesela kullanıyorsanız sigarayı bırakın, daha çok hareket edin, daha sağlıklı yiyecekleri vücudunuza yetecek miktarlarda tüketin, fazla kilolarınızdan kurtulun, stres faktörlerinizi azaltın. Kansersiz bir toplum olabilmemiz için birbirimize bunları hep hatırlatalım ve kanserin yaşam alışkanlarımızla ilişkili, önlenebilir bir hastalık olduğunu unutmayalım.” dedi.