9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ AÇIKLAMASI
20.09.2021
Öne çıkan görsel

Dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara bağımlılığının; alışkanlık yapan ve zevk verici bir bağımlılık türü olduğunu söyleyen uzmanlar, sigara içmenin veya dumanının solunmasının kişide psişik ve fiziksel bağımlılık oluşturduğunu belirtmektedirler. Sigaranın sağlığa zararlı olduğunu ve bağımlılığının önlenebilir olduğunu belirten ESOGÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Erdi Sezer’e göre sigarayı bırakmanın temel şartı; kişinin bu konuda gerçekten istekli olması ve motivasyonunu sürekli geliştirmesidir.

ESOGÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Sigarayı Bırakma Polikliniği’nde sigara bağımlılarını; kronik bronşit, gırtlak kanseri, kalp hastalıkları ve damar sertliği gibi hastalıklara neden olan sigaradan vazgeçirip, sağlıklı bir yaşama kavuşturmak hedeflenmektedir. Haftanın 4 günü hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniğine ayda yaklaşık 60 hasta başvurmaktadır. Sigara bağımlılığı ve alışkanlığına son vermek hastalara psikoterapiler ve ilaçlı tedavi şekilleri uygulanabilmektedir. ESOGÜ Hastanesi Sigarayı Bırakma Polikliniği’nin tedavideki hedefleri öncelikle içme davranışını denetleme, miktarını azaltma ve daha sonra bırakmayı kapsamaktadır.

ESOGÜ Hastanesi Sigarayı Bırakma Polikliniği 2009 yılı Nisan ayından itibaren Doç. Dr. Gülcan GÜLEÇ’in koordinatörlüğünde toplam 2 personel ile hizmet vermektedir. 2011 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı ile işbirliği halinde çalışan poliklinik hastanemiz 2. katında bulunan Psikiyatri Anabilim Dalı içinde yer almaktadır.