ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ
18.11.2021
Öne çıkan görsel

    
Hastanemizde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından emzirme haftası dolayısıyla yapılan etkinlikte bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesinde en ideal beslenme yöntemi olan anne sütü hakkında bilgilendirmede bulunuldu.

 

1-7 Ekim Emzirme Haftası kapsamında Üniversitemiz Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Koray Harmancı, Prof. Dr. Neslihan Tekin, Doç. Dr. Meltem Dinleyici, Dr. Öğretim Üyesi Gonca Kılıç Yıldırım, Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Barsan Kaya; araştırma görevlileri, intörn, stajyer doktorlar ve anne sütü danışmanlığı veren hemşireler ile birlikte emzirmenin önemini vurgulamak ve farkındalık oluşturmak amacı ile  Hastanemize başvuran anne ve babalara bilgilendirmelerde bulundu. Etkinlikte anne sütü ve emzirmenin önemi hakkında eğitici bilgiler verilirken, anne ve anne adaylarına anne sütünün yararları, emzirme teknikleri, süt sağma teknikleri anlatıldı.
 

                                  

 

İlk 6 ay mutlaka anne sütü

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından verilen bilgiye göre; anne sütü ile beslenen bebeklerin başka bir ek besine veya suya gereksinimleri bulunmamaktadır. Emzirmeye ne kadar erken başlanırsa süt üretimi o kadar çok ve uzun süreli olmaktadır. Sütün bol ve uzun süre gelebilmesi için sık sık ve bebek her istediğinde emzirilmelidir. Büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu yaşamın bu ilk birkaç yılında emzirmenin sürdürülmesi, çocuğun sadece o andaki değil daha sonraki yıllarda da fiziksel ve ruhsal sağlığını olumlu etkilemektedir. İlk süt yani ağız sütü, bebeği mikroplardan korumak için yüksek miktarda hastalıklardan koruyucu maddeler içermektedir. Anne sütü bebeğin ilk aşısıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik hastalıklar, zatürre, ishal daha az görülür. Her zaman ve her yerde kullanıma hazırdır. Temiz ve uygun ısıdadır. Emzirmek bebeklerde mutluluk ve güven duygusu geliştirir, bebeğin çene ve diş gelişimini sağlar, anneyi meme kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi kadınlara özel kanser türlerinden korur, annenin doğum sonu kanamalarını azaltır, anneyi ilerleyen yaşlarda kemik erimesinden korumaktadır.

Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği ve yürütülen programa göre bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi önerilmektedir.