ULUSLARARASI ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSER GÜNÜ
20.09.2021
Öne çıkan görsel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özcan BÖR 15 Şubat “Uluslararası Çocukluk Çağı Kanser Günü” hakkında açıklamalarda bulundu.

“Uluslararası Çocukluk Çağı Kanser Günü” dünyada kanserli çocuklara farkındalığı arttırmak için her yıl 15 Şubatta gündeme gelmektedir. Kanser ölümcül ve tedavisi uzun süreli ve sıkıntılı olan bir hastalıktır. Bu hastalığın bebeklerde, çocuklarda görülmesi daha büyük bir sorun oluşturmaktadır.

Türkiye’de yılda yaklaşık 3.000 çocuk kanser tedavisi görmektedir. Çocukluk çağı kanserlerinin çoğunluğunu lösemi ve lenfomalar oluşturmaktadır. Her türlü kanser çocuklarda görülmektedir.  Hangi kanser olursa olsun tedavi uzun sürelidir. Tedavi çoğunlukla kemoterapi (ilaç tedavisi) olup bazen radyoterapi (ışın tedavisi) eşlik etmektedir. Dirençli ve tekrar eden kanserlerde bu tedavilere ek olarak bazen kemik iliği nakli gerekmektedir. Çocuk kanserlerinin tedavisindeki gelişmeler sonucunda çocuk kanserlerinin ortalama % 70-80’i iyileşmektedir. 30-40 yıl önce bu oran çok daha düşük düzeylerdeydi. Tedavide başarını artması kemoterapide kullanılan ilaçların daha yüksek dozda verilmesi ve destek tedaviler ile sağlanmıştır. Çocukluk çağı kanserlerinin tedavisi bu konuda uzmanlaşmış merkezlerde yapılmalıdır. Erken tanı ile erken evrede kanserin saptanması ile daha az ilaç verilmesi ve tedavi başarısının yükselmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle ailelerin ve sağlık kuruluşlarının bu konuda duyarlı olmaları gerekmektedir.

Her ne kadar kanser tedavisi Devlet tarafından karşılanmakta ise de kanserli çocuğu olan ailelere destek gerekmektedir. Hastanede uzun süreli yatan çocuğu olan ailelerin her türlü desteğe gereksinimi olmaktadır.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Kanser Servisinde çocukluk çağı kanserlerinin çoğunluğu yıllardır tedavi edilmektedir. Merkezimizde uzman ekibimiz ve deneyimli hemşire ve personelimizle 11 odada hizmet verilmektedir.