8 YILDIR KUSAN ÇOCUK ESOGÜ HASTANESİ’NDE ŞİFA BULDU
4.09.2023
Öne çıkan görsel

Doğduğundan beri sürekli kusma sorunu yaşayan 8 yaşındaki Aydın Bayındır, Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde geçirdiği operasyon sonrasında sağlığına kavuştu.

Kütahya'da yaşayan Fahrettin Bayındır'ın oğlu Aydın Bayındır, doğduğundan beri sürekli kusma sorunu yaşıyordu. Bu sorunu çözmek için birçok hastane ve doktor ziyareti gerçekleştirmişlerdi. 15 doktorun tedavi denemesine rağmen Aydın, kusmaya devam ediyordu. Günde 20-25 kez kusma sorunu yaşayan Aydın, ailesi tarafından Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda Aydın Bayındır'a malrotasyon (bağırsakların karın içinde anormal bir şekilde yerleştiği durum) teşhisi konuldu. Tedavi planı Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Surhan Arda tarafından yapıldı ve Aydın Bayındır yaklaşık 2 ay önce laparoskopik yöntemle ameliyat edildi. Bu ameliyat sonrasında Aydın'ın kusmaları tamamen sona erdi ve hatta kilosu 17 kilodan 21 kiloya yükseldi.

"Şu an oğlumun hiçbir şikâyeti kalmadı"

Fahrettin Bayındır, oğlu Aydın'ın yaşadığı deneyimleri ve onun tedavi sürecini şu şekilde anlattı: "Buraya Kütahya'dan geliyoruz. Oğlumun küçüklükten beri kusma ataklarının olması şikâyeti ile başvurduk. Daha öncesinde farklı doktorlara gittik ama buna rağmen teşhis konulamadı. En son burada malrotasyon teşhisimiz konuldu. Oğlum 8 yaşında, doğduğundan beri kusma atakları geçiriyordu. Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne geldik, Surhan hocamızla tanıştık. Teşhis konuldu, 2 önce de ameliyatımız oldu. Şu an oğlumun hiçbir şikâyeti kalmadı. Kusma sorunumuz bitti. Çok şükür sağlığına kavuştu" dedi.

Aydın'ın teşhisi ve tedavisi süreci hakkında bilgi veren ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Surhan Arda ise şöyle konuştu;

"Yaptığımız ameliyat LADD prosedürü dediğimiz 1900'lü yılların başlarında tarif edilmiş bir ameliyat. Bu ameliyat malrotasyon dediğimiz hastalıkta yapılıyor. Vücutta, karın içindeki organların bir yerleşim şekli var. Nasıl karaciğeriniz sağda, dalağınız soldaysa, midenin ve bağırsakların da kendi anatomik yapısına göre bir yerleşimi var ve çocuk anne karnındayken bunların gelişimi başlıyor. İşte bu yerleşim ve karın içine sabitlenmesi sırasındaki bir aksaklık, malrotasyona yol açıp bu tür müphem şikâyetlere yol açıyor. Zaman zaman kusma, zaman zaman karın ağrısı oluyor. Kiminde bizim hastamızda olduğu gibi kusma çok ön planda oluyor. Yoğun bakım şartlarının gelişmesi ve hasta ile hekimin daha kolay temas sağlayabilmesi son senelerde bu hastalığın daha erken dönemde tanısının konmasına imkân sağlıyor. Ameliyatın saati yaklaşık 2 buçuk 3 saat civarında sürdü. Hastamızda da çok iyi sonuç aldık. Çok ciddi kusmaları ön planda olduğu bir hastaydı. Hatta ameliyattan bir ay sonra sünnetini de yaptık. O durumda da çocuğumuz konuşurken bu bir aylık süreçte kilo aldığını ifade etti. Bu bizim için yeterli. Aile kusma olmamasından oldukça memnun. Biz zaten memnunuz. Bu tür hastalar için önemli olan tanısını koyabilmek ve en uygun zamanda ameliyatını yapmaktır." dedi.