PROF. DR. SULTAN DURMUŞ AYDOĞDU’NUN ADI ESOGÜ HASTANESİ SÜT ÇOCUĞU SERVİSİ’NE VERİLDİ
4.10.2023
Öne çıkan görsel

 

15 Haziran 2017 tarihinde aramızdan ayrılan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sultan Durmuş Aydoğdu’nun adı, ESOGÜ Hastanesi Süt Çocuğu Servisi’ne verildi.

Servisin yeni adıyla açılışına; ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Bora Çarman, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Haluk Hüseyin Gürsoy, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Yarar, öğretim üyeleri Prof. Dr. Neslihan Tekin, Prof. Dr. Birsen Uçar, Prof. Dr. Koray Harmancı, Doç. Dr. Özge Sürmeli Onay, Doç. Dr. Yusuf AYDEMİR, Doç. Dr. Gonca Kılıç Yıldırım, Doç. Dr. Zeren Barış, Doç. Dr. Hülya Anıl, Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Pınar Yıldız,  Dr. Öğretim Üyesi Gürkan Bozan ve Prof. Dr. Sultan Durmuş Aydoğdu’nun oğlu Emre Aydoğdu ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve hastanede görev yapan birçok personel katıldı.

Süt Çocuğu Servisi’ne yaptırılan hatıra panosunda Prof. Dr. Sultan Durmuş Aydoğdu’nun özgeçmişi yer alıyor:

“Prof. Dr. Sultan DURMUŞ AYDOĞDU 10.11.1955 yılında çok sevdiği Artvin’in Şavşat ilçesinde dünyaya geldi. İlkokulu Ankara Mecidiye İlkokulu; ortaokul ve liseyi İstanbul Üsküdar Kız Lisesi’nde bitirdi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanarak yüksek lisansını Hacettepe Üniversitesi Eskişehir Tıp Fakültesi’nde 1980 yılında tamamladı. Arkadaşları arasında temizlik, dürüstlük ve aşırı doğruculuk gibi özellikleri ile tanındı. Çocuk Sağlığı ve Hastaları uzmanlık eğitimini Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalında 1985 yılında tamamladıktan sonra zorunlu hizmetini yapmak üzere Manisa Moris Şinasi Çocuk Hastanesine atandı. Aynı hastanede iki yıl başhekimlik görevini yürüttü. Tekrar Eskişehir’e dönerek 1988 yılında Anadolu Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalında yardımcı doçent olarak göreve başladı. 1992 yılı hayatının en önemli üç olayını yaşadı. Saygıdeğer eşi Mehmet Aydoğdu ile evlendi, çok sevdiği oğlu Emre’yi dünyaya getirdi, Emre daha 2 aylık iken doçentlik unvanını aldı. Hacettepe Üniversitesi’nde ‘Beslenme ve Metabolizma’ doktorası yaparak 1993 yılında henüz pek çok üniversitede yokken ‘Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı’nı kurdu. 1998 yılında profesörlük unvanını aldı. 1999 yılında ise kendi tabiri ile çok büyük zorluklarla kurduğu Çocuk Metabolizma Araştırma Laboratuvarı ile nadir hastalıklara ışık tuttu, hastalara umut oldu. Hastaları için gece gündüz demeden büyük bir özveriyle çalıştı. Meslek hayatı boyunca öğrencilerine büyük emek verdi, onları kendi çocukları gibi bağrına bastı. O, iyi bir evlat, iyi bir eş, iyi bir anne, iyi bir hoca, iyi bir hekim, her şeyden öte çok iyi bir insandı. Hiç beklenmedik bir şekilde 15 Haziran 2017 tarihinde aramızdan ayrılan Sultan Hocamızı sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.”