ESOGÜ HASTANESİ'NDE NADİR HASTALIKLAR İLE İLGİLİ ETKİNLİK DÜZENLENDİ
1.03.2024
Öne çıkan görsel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde 29.02.2024 tarihinde Tıbbi Genetik Anabilim Dalı ve Tıp Fakültesi 1. Sınıf öğrencileri tarafından Nadir Hastalıklar ile ilgili bilgilendirme etkinliği yapıldı.

Etkinliğe; Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla Özcan ÖZDEMİR, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Engin ÖZAKIN ile Prof. Dr. Nilgün KAŞİFOĞLU, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Haluk Hüseyin GÜRSOY, Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Pınar YILDIZ, Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevilhan ARTAN, Tıbbi Genetik Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Beyhan DURAK ARAS, Doç. Dr. Oğuz ÇİLİNGİR, Dr.Öğr.Üyesi Ebru ERZURUMLUOĞLU, Dr. Öğr. Üyesi Sinem KOCAGİL ve ESOGÜ Tıp Fakültesi 1. Sınıf öğrencileri katıldı.

Nadir hastalıklar; 2000’de 1 ya da daha az sıklıkta görülen, çoğu ilerleyici, metabolik, kronik ve bazıları ölümcül olabilen hastalıklardır. Literatürde bugüne kadar yaklaşık 8000 nadir hastalık tanımlanmıştır ve bu hastalıkların % 80'i genetik geçişlidir. Hastaların yaklaşık %50’sini çocuklar oluşturmaktadır. Nadir hastalığa sahip çocukların %30’u beş yaşını görememektedir. Bu durumun en temel sebebi; nadir hastalıkların %95’inin tedavisinin olmamasıdır. Nadir hastalıklar, ülkemiz hem kültürlerin geçiş noktası olduğundan hem de akraba evliliklerinin %22 gibi yüksek bir oranda olmasından dolayı, bu hastalıkların çok sık görüldüğü ülkelerden biridir ve yaklaşık 16 kişiden 1’i nadir hastalıklardan etkilenmiştir.

Dünyada her yıl Şubat ayının son haftası ‘‘Nadir Hastalıklar Haftası’’ olarak kutlanmakta olup, büyük çoğunluğu genetik hastalıklar olan nadir hastalıkların, hastalar ve toplum üzerindeki etkileri ile ilgili bilgilendirme yapılması ve bu hastalıklar ile ilgili toplumdaki farkındalığın arttırılması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Tıbbi Genetik Anabilim Dalı bünyesinde, ESOGÜ Tıp Fakültesi 1. Sınıf öğrencileri ile birlikte 29.02.2024 tarihinde 12:00-13:30 saatleri arasında poliklinikler giriş katında stant kurularak, hastane başvurusunda bulunan hasta ve hasta yakınlarından gönüllülere anket ve bilgilendirme etkinliği yapıldı. Hastaların nadir hastalıklar konusunda farkındalığının arttırılması sağlandı.