ESOGÜ HASTANESİ’NDE ‘24 NİSAN DÜNYA HORMON GÜNÜ’ İLE İLGİLİ ETKİNLİK DÜZENLENDİ
25.04.2024
Öne çıkan görsel

Eskişehir Osmangazi Üniveristesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi poliklinikler girişinde yapılan etkinlikte Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Bilimdalı tarafından 24 Nisan Dünya Hormon Günü hakkında hastalara bilgilendirmelerde bulunuldu. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği ve Avrupa Endokrinoloji Derneği ile işbirliği içinde 24 Nisan 2024 “Dünya Hormon Gününde” Hormonların öneminin vurgulanması ve Obezite ile kanser ilişkisinin önemine dikkat çekilmesi planlanmıştır.

Obezite yüksek enerji alımına bağlı olarak vücutta aşırı yağ birikimi ile gelişen, pekçok bileşeni olan bir hastalıktır. Obezite vücut ağırlığının boyun metre cinsinden karesine bölmekle hesaplanan Beden Kitle İndeksi ile ifade edilir. Eğer beden kitle indeksi 19-24.9 kg/m2 ise normal kilolu, eğer 25-29.9 kg/m2 ise aşırı kilolu, eğer 30 kg/m2’den yüksek ise obezite, eğer 40 kg/m2’den yüksek ise ciddi obezite veya beraberinde pek çok hastalığa da sebep olabileceğinden morbid obezite olarak tanımlanır.

Obez hastaları değerlendiren uzmanlar öncelikle obeziteye neden olan genetik, hormonal veya  metabolik bir hastalığın olup olmadığını değerlendirirler. Obeziteye neden olan böyle bir patoloji varsa öncelikle buna yönelik tedavi planlanır. Obeziteye neden olabilecek bir hastalık tesbit edilmez ise sağlıklı beslenme ve egzersizin yanısıra kilo azaltıcı tıbbi tedavi önerilerinde bulunurlar.  

Türkiye’de 12 yıl arayla yapılan Türkiye Diyabet Obezite ve Hipertansiyon Epidemiyoloji Çalışması-I ve II sonuçlarına göre obezite sıklığı aradan geçen 12 yıl içinde kadınlarda %34 ve erkeklerde %107 oranında arttığı gösterilmiştir.

Obezite, günümüzde önlenebilir ölümlerin sigaradan sonra gelen ikinci en önemli nedenidir. Obezite,  tip 2 diyabet ve prediyabet olmak üzere kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon (HT), hiperlipidemi (HL), serebrovasküler hastalık, çeşitli kanserler, obstrüktif uyku-apne sendromu, karaciğer yağlanması, gastroözofageyal reflü, safra yolları hastalığı, polikistik over sendromu, infertilite, osteoartroz ve depresyon gibi sağlık sorununa neden olarak sağlık harcamalarını arttırmaktadır. Obezite yaşam beklentisini kısaltmaktadır.

Obezitenin kanser gelişimiyle olan ilişkisi, bedenimizde obeziteye neden olan mekanizmaların bazılarının kanser gelişimine de yatkınlık sağlamasıyla açıklanmaktadır.

Obeziteyle ilişkili özellikle menapoz sonrası ortaya çıkan meme kanseri, ayrıca kolorektal, pankreas, mide kardiya tümörleri, yemek borusu, endometrium ve over  kanserlerinin ilişkili olabileceğine ait kanıtlar vardır.  Türkiye'de T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Müdürlüğünün Kanser Daire Başkanlığı tarafından 2022’de yayınlanan son kanser istatistiklerine göre, ülkemizde yıllık yeni tanı alan kanser hasta sayısı artmaktadır.

Sonuç olarak toplumumuzda artan obezite sıklığı ve artan kanser sıklığına dikkat çekmek, obezitenin kansere neden olan tıpkı sigara gibi önlenebilir olması nedeniyle 24 Nisan Dünya Hormon gününde bu konunun önemi vurgulamış, ESOGU Tıp Fakültesi Hastanesin’de hekimler ve öğrenciler hastalara yönelik bilgilendirme yapmışlardır.