ESOGÜ HASTANESİ’NDE BİLİNÇSİZ HAYVAN KESİMİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPILDI
6.06.2024

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi’nde açılan stant ile enfekte hayvan etlerinin gömülmesinin önemi hakkında vatandaşlara bilgi verilirken, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihal DOĞAN, kontrolsüz hayvan kesimlerinin yaygın olduğu ülkelerde parazit hastalıklarının sıkça görüldüğünü belirtti. Enfekte etlerin tüketilmesi sonucu köpeklerde tenya büyüdüğünü ve dışkı yoluyla insan yaşam alanlarına taşındığını ifade eden Doğan, enfekte etlerin gömülmesi veya yakılması gerektiğini vurguladı.

Bilinçsiz hayvan kesiminin hem sokak köpekleri hem de insanlar için büyük risk oluşturduğunu belirtti.

"Parazitel hastalıklar kontrolsüz hayvan kesimlerinin yaygın olarak yapıldığı ülkelerde çok görülüyor" dedi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi poliklinik girişinde yapılan etkinlikte yaklaşan Kurban Bayramı öncesi doğaya atılan hayvan etlerinin oluşturduğu etkiyle ilgili bilgilendirmelerde bulunuldu. Otçul hayvanların kist oluşmuş iç organlarının gelişi güzel çevreye atılmasıyla birlikte özellikle sokak köpeklerinin tüketimi, soframıza kadar uzanan bir enfeksiyon hastalığı döngüsünü başlatıyor. Enfekte etleri tüketen hayvanların bağırsaklarında oluşan tenya yumurtaları, dışkı yoluyla dışarı atılarak toprağa ve suya karışıyor. Yetiştirilen sebze ve meyvelerle de evlere taşınarak insanlarda kist hastalıklılarının oluşmasına neden oluyor. Açtıkları stant ile vatandaşlara bu tarz bir döngünün engellenmesi için Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanların iç organlarının bilinçsizce sokağa atılmaması gerektiğini anlattıklarını söyleyen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihal DOĞAN, "Bunların önüne geçmek için enfekte hayvan etlerini mutlaka gömmemiz ya da yakarak yok etmemiz gerekiyor" dedi.