1-7 AĞUSTOS DÜNYA EMZİRME HAFTASI
7.08.2024
Öne çıkan görsel

1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası

Dünya Emzirme Haftası, emzirme ile ilgili konularda farkındalığı artırmak, tüm dünyada anne sütü ile beslenmeyi desteklemek ve yaygınlaştırmak amacıyla her yıl 1-7 Ağustos tarihleri arasında yürütülen küresel bir faaliyettir.

Dünya Emzirme Haftası kapsamında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyeleri , Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Neslihan Tekin, Neonatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özge Aydemir, Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Meltem Dinleyici, araştırma görevlileri, intörn doktorlar, Sağlık Hizmetleri Müdür Vekili Nihal Baysal, Kadın Doğum Servisi hemşireleri, emzirme danışmanlığı yapan hemşireler ve Emzirme Destek Polikliniği Hemşiresi Ayşe Özdemir ile birlikte emzirmenin önemini vurgulamak ve farkındalık oluşturmak amacı ile  hastanemizde doğum yapan annelere; anne sütü ve emzirmenin önemi hakkında eğitici bilgiler verilmesi, anne ve anne adaylarına anne sütünün yararları, emzirmenin önemi, emzirme teknikleri, süt sağma tekniği konuları ile ilgili bilgilendirme ve farkındalık çalışması düzenlemiştir.

Doç. Dr. Meltem Dinleyici tarafından yapılan bilgilendirmede; Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2024 yılı için belirlenen teması" Açığı kapatmak: Herkes için emzirme  desteği." olarak belirlenmiştir. Ülkemizde de 1-7 Ağustos tarihleri Dünya Emzirme Haftasında anne sütü ve emzirme ile ilgili bilgilendirme çalışmaları ve eğitimler devam etmektedir. Emzirmeyi korumak, teşvik etmek ve desteklemek, sürdürülebilir kalkınmanın önünde duran eşitsizliklere çözüm sağlayacaktır. Anne sütü ile emzirmenin desteklenmesindeki amacımız; geleceğimiz olan çocuklarımızın, kendileri için en ideal besin olan anne sütü ile beslenmelerini sağlayarak sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmaktır. Bir bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için ideal beslenme yöntemi emzirmedir. Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin ögelerini tek başına 6 ay sağlayabilen en ideal besindir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin başka bir ek besine veya suya gereksinimleri yoktur. Emzirmeye ne kadar erken başlanır ise süt üretimi o kadar çok artmakta ve toplam emzirme süresi daha uzun olmaktadır. Sütün bol ve uzun süre gelebilmesi için sık sık bebek her istediğinde emzirilmelidir. Büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu yaşamın bu ilk birkaç yılında emzirmenin sürdürülmesi, çocuğun sadece o andaki değil daha sonraki yıllarda da fiziksel ve ruhsal sağlığını olumlu etkilemektedir. İlk süt yani ağız sütü, bebeği mikroplardan korumak için yüksek miktarda hastalıklardan koruyucu maddeler içermektedir. Anne sütü bebeğin ilk aşısıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik hastalıklar, zatürre, ishal daha az görülür. Her zaman ve her yerde kullanıma hazırdır. Temiz ve uygun ısıdadır. Emzirme ile anne bebek arasındaki bağı kuvvetlenir, bebeklerde mutluluk ve güven duygusunu gelişir, bebeğin çene ve diş gelişimini sağlar, anneyi meme kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi kadınlara özel kanser türlerinden korur, annenin doğum sonu kanamalarını azaltır, anneyi ilerleyen yaşlarda kemik erimesinden korumaktadır. Dünya Sağlık Örgütü “Bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine dek sürdürülmesi” önermektedir ifadelerine yer verildi.