ESOGÜ HASTANESİNDE BİR YENİLİK DAHA: NÖRONAVİGASYON YÖNTEMİ
17.09.2021
Öne çıkan görsel

ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı’na Nöronavigasyon cihazı alımıyla bölgemizdeki öncü ve referans hastanelerinden biri olarak, Temmuz ayından itibaren tüm Eskişehir ve çevre illerdeki hastalara hizmet vermektedir.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Arslantaş nöronavigasyon sistemi hakkında şu açıklamalarda bulundu;  “Uçak teknolojilerinden arabalarımıza ve telefonlarımıza gelen navigasyon sistemleri artık beynimizin derinliklerindeki yolculukta bize rehberlik edecek. Nöronavigasyon sistemi; beyinde veya omurilikte planlanan bir hedefe, temel fizik kurallarını kullanarak, minimal bir hata ile üç boyutlu ulaşmamızı sağlamaktadır. Böylelikle daha önce ulaşılamaz, gidilemez denilen beynin derinliklerine daha güvenli ulaşmak mümkün olmaktadır.

Bu sistem sayesinde beyindeki tümörlerin, abselerin, kanamaların, omurgada enstrumantasyon gibi ameliyatların daha güvenli yapılabilmesi sağlanmaktadır. Beyin tümörü ameliyatları sırasında en önemli noktalarından birisi sağlam beyin dokusuna zarar vermeden tümörü çıkartmaktadır. Bilindiği gibi beyin son derece hassas bir organdır ve diğer organlardan farklı olarak kendisini yenileme iyileştirme yeteneği çok kısıtlıdır. Bu nedenle tümör ameliyatlarında tümörün yakınındaki sağlam beyin dokusuna mümkün olduğu kadar zarar vermemek ve sadece tümör bölgesinde işlemi yapmak için kullanılan en güvenilir yöntem navigasyondur.”

ESOGÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Başar Sırmagül; “Sistem kullanımında hastaya ek bir girişim ve tetkik yapılmamaktadır ve sistemin çalışması, ameliyattan önce elde edilen radyolojik görüntülerin (MR, Tomografi) cihazın bilgisayarına önceden yüklenmesi ve beyin cerrahının işaretlediği yoldan kontrollü şekilde ameliyatı yapabilmesi şeklinde özetlemek mümkündür”, dedi. Sırmagül, bu yeni sistemle hastalara sunulan sağlık hizmetleri arasına bir yenisini daha ekleyerek hastalara daha kaliteli hizmet vermeyi amaçladığını belirtti.