DÜNYA DİYABET GÜNÜ
17.09.2021
Öne çıkan görsel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesinde 11 Kasım 2016 tarihinde Prof. Dr. Necla Özdemir Konferans Salonu’nda ‘Topluma Yönelik Diyabet’ konulu halka açık panel düzenlenirken, 14 Kasım 2016 tarihinde ‘Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla hastane poliklinikler girişinde diyabet standı kuruldu.

11 Kasım 2016 Cuma günü düzenlenen panelde açılış konuşmasını Dekan Vekili Prof. Dr. Alparslan Birdane yaptı. Ardından Prof. Dr. Bilgin Efe, Prof. Dr. Aysen Akalın, Prof. Dr. Nur Kebapçı ve Yrd. Doç. Dr. Göknur Yorulmaz diyabet hakkında sunum yaparak halka bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Nur Kebapçı; "Diyabet, pankreastan yeterli insülin salgılanmaması veya üretilen insülinin etkisini gösterememesi sonucunda kanda şeker yükselmesiyle seyreden süreğen bir hastalıktır. Kan şekeri yüksekliği basit bir sorun değildir. Göz, böbrek, sinir sistemi ve kalp damar sistemi fonksiyonlarını temelden etkilemekte, uzun dönemde görme problemleri, böbrek yetmezliği, sinir sistemi hasarı ve erken yaşta damar tıkanıklığıyla sonuçlanmaktadır. Diyabet hastalığı kişinin yaşam kalitesini bozar. Hem kan şeker yüksekliğinin normale getirilmesi hem de uzun dönemde gelişen hasarların tedavisi ülkemizin sağlık harcamalarında önemli bir yer tutmaktadır" dedi. Panelde; diyabetten korunmanın ve diyabeti yönetmenin yollarından, diyabetin belirtilerinden, tanı ve kriterlerinden bahsedildi. Panel, soru- cevap kısmının ardından sona erdi.

14 Kasım 2016 Pazartesi günü ise ESOGÜ Hastanesi poliklinikler girişinde açılan stantta diyabet ile ilgili hastalara broşürler dağıtılarak bilgilendirmelerde bulunuldu. Yrd. Doç. Dr. Pınar Yıldız, Prof. Dr. Aysen Akalın, Prof. Dr. Nur Kebapçı, Yrd. Doç. Dr. Göknur Yorulmaz, Arş. Gör. Dr. Betül Aydın Buyruk, İntörn Dr. Saddam Mali ve İntörn Dr. Kıvanç Gökçe’nin bulunduğu stantta hastaların bel çevresi ölçülerine bakılarak, kan ölçümleri yapıldı. Hastaların diyabet konusunda farkındalığının arttırılması sağlandı.