ESOGÜ HASTANESİ’NDE DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ KUTLANDI
17.09.2021
Öne çıkan görsel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kutlandı. 18 Kasım 2016 Cuma günü hastane poliklinikler girişinde gerçekleştirilen kutlamada ESOGÜ Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı personeli, hastane Sosyal Hizmet Uzmanları ve ESOGÜ Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından stant kurularak çocuk hakları ile ilgili broşürler dağıtıldı, çocuklar ve ebeveynlere çocuk haklarına ilişkin farkındalık kazandırılması için bilgilendirme faaliyetlerinde bulunuldu.

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Saniye Tülin FİDAN, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ve Dünya Çocuk Hakları Günü ile ilgili şunları söyledi; “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde ve TBMM tarafından ise 1990 yılında kabul edilmiştir. Bu sözleşme ile çocukların hakları yasalarca da tanınmış ve 20 Kasım Çocuk Hakları Günü tüm dünyada ve ülkemizde de kutlanmaktadır. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme; nerede doğduklarına, kim olduklarına, cinsiyetlerine, dinlerine ya da etnik kökenlerine bakılmaksızın bütün çocukların haklarını tanımlamaktadır. Tüm çocukların evrensel temel hakları vardır. Bunlar;

1.Yaşama Hakkı,

2. Gelişme Hakkı,

3. Zararlı Etkilerden, İstismar ve Sömürüden Korunma Hakkı

4. Ailesel, Kültürel ve Toplumsal Yaşama Katılma Hakkı vb.

Sözleşme’nin en temel ilkeleri; ayrım gözetmeme, her durumda çocuğun yüksek yararını gözetme, yaşam, yaşama ve gelişme hakkı ve çocuğun görüşlerine saygıdır.

Tüm çocukların fiziksel, ruhsal, duygusal açıdan sağlıklı gelişimini destekleyen bir çevrede büyüme hakkına hep birlikte destek olalım.”