PROF. DR. SULTAN DURMUŞ AYDOĞDU BESLENME VE METABOLİZMA LABORATUVARI’NIN AÇILIŞI YAPILDI.
22.09.2021
Öne çıkan görsel

Çocuk Beslenme ve Metabolizma Ünitesi; normal çocuk beslenmesi ve beslenme bozuklukları ile kalıtsal metabolik hastalıkların tarama, tanı ve tedavileri konularında klinik ve laboratuvar hizmetleri vermektedir. 1998 yılında merhum Prof. Dr. Sultan DURMUŞ AYDOĞDU tarafından kurulmuş olan laboratuvarda yenidoğan tarama kapsamındaki fenilketonüri,  biotinidaz eksikliği ve kistik fibrozis hastalıklarına yönelik tanı testlerine ek olarak bazal metabolik testler yapılmaktadır. Laboratuvara Eskişehir ili dışında Afyon, Kütahya, Bilecik başta olmak üzere çevre illerden gelen hastalara da hizmet vermektedir.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan GÖNEN; ebediyete uğurlanan Sultan DURMUŞ AYDOĞDU’nun  yıllarca emek verdiği laboratuvara onun ismini vermenin ortak karar olduğunu belirterek laboratuvarın açılışını Tıp Fakültesi Dekan vekili Prof. Dr. Ali ARSLANTAŞ ve Hastane Başhekimi Prof. Dr. Başar SIRMAGÜL ile birlikte gerçekleştirdi.

Laboratuvarda Gaz Kromatografisi Kütle Spektrometresi (GC-MS) ve Sıvı Kromatografisi-Kütle/Kütle Spektrometresi (LC/MS/MS) yöntemleri ile idrar ve az miktarda kandan birçok metabolik hastalığın taranması mümkün olacaktır.

Ülkemizde yakın akraba evliliklerinin sıklığı nedeniyle, büyük çoğunluğu otozomal resesif kalıtımlı olan doğumsal metabolik hastalıklar sıkça görülmektedir. Prof. Dr. Sultan DURMUŞ AYDOĞDU Beslenme ve Metabolizma Laboratuvarı ile bölgemizde kalıtsal metabolik hastalıkların tanı ve tedavisi ile kalıcı hasarların ortaya çıkmaması, hastaların yaşatılması ve gebeliklerde tanı şansının yakalanması amaçlanmaktadır.