ESOGÜ HASTANESİ’NDE DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ KUTLANDI
17.09.2021
Öne çıkan görsel

ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi tarafından Hastane Yönetimi ve Üniversite Rektörlüğünün desteğiyle 17 Kasım Dünya Prematüre Günü etkinliği ESOGÜ Prof. Dr. Necla Özdemir Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Başar Sırmagül’ ün konuşmasıyla başlayan etkinlik, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alparslan Birdane’nin Prematüre bebeklerin doğum gününü kutlamanın önemine değinen konuşmalarıyla devam etti. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi için bağış yapan kişilere plaket ve çiçek takdim edildi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neslihan Tekin; “17 Kasım Dünya Prematüre Günü’nün amacı dünyada her 10 bebekten 1’inin prematüre doğduğuna ve bu bebeklerin özel sorunlarına dikkat çekmektir. Prematüre bebeğe hazırlık doğum öncesi başlar. Anne ve doğacak bebek açısından Perinatoloji Bilim Dalı tarafından durum değerlendirilir, planlanır. Başlangıçta vücut ısısını ve neredeyse vücudunun %90’ını oluşturan vücut sıvısını koruyamayacak bebekler kuvöz ortamına alınır, ilk günlerde akciğerleri gelişmemiş prematüreler ağır solunum sorunları ile karşı karşıyadır. Anne sütüne bir damla da olsa mümkün olan en erken dönemde başlamak elzemdir. İlerleyen günlerde kanguru bakımı devrededir. Prematüre bebeklerde nörolojik izlem son derece önemlidir. Taburculuk yaklaştıkça evde bakım nasıl olacak konusu aileler için önemli olduğu kadar doktor ve hemşireler için de önemlidir, bebeğin sağlıklı olduğundan emin olunana kadar gözlem devam eder” dedi.

Zamanından önce doğan ve hayatta kalmayı başaran mucize bebeklerin ailelerine tek tek söz verilen etkinlikte; aileler bu zor süreçte yaşadıklarını, anılarını, düşüncelerini aktardılar ve sorularına hekimlerden yanıt buldular. Katılımcılara çeşitli hediyeler verilen doğum günü partisi slayt gösterisi ve pasta kesilmesinden sonra verilen kokteylle sona erdi.