ŞEKER HASTALIĞINA BAĞLI AYAK YARALARINDA DAMAR İÇİ YOLLA AMELİYATSIZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
23.09.2021
Öne çıkan görsel

Şekere bağlı ayak yaraları(ülserleri) nedir?

Şeker hastalığına bağlı olarak ayaklara giden damar ve sinir yapılarının bozulması sonucu tedaviye dirençli ayak yaralarının oluşması ve ciddi ayak enfeksiyonlarının ortaya çıkmasıdır. Şeker hastalarında damar bozuklukları oldukça sık görülür.

Neden olur?

Kan şekeri düzenlenmesi iyi yapılmayan, ayak koruması yetersiz yapılan ve ileri evre şeker hastası kişilerde olur.

Tedavi edilmezse, edilemezse ne olur?

Şeker hastalarında mutlaka damarların değerlendirmesi, darlık ve tıkanıklıkların da giderilmesi gerekir. Aksi takdirde ayak kesilmek zorunda kalınabilir. Şekere bağlı ciddi ayak yaralarının %25-30 unda ayağın kesilmesi gerekmektedir. Şeker hastaları şeker hastası olmayanlara göre bacak kesilmesi açısından 15 kat daha fazla riske sahiptir. Ayrıca bacağı kesilen hastalar normale göre daha kısa yaşamaktadırlar.

Şekere bağlı ayak yaralarında damar içi yolla ameliyatsız tedavi nedir?

Damar içinden ince teller ve borular yardımı ile girerek tıkalı veya daralmış kısma ulaşıp buraya balon, stent uygulayarak ve gerekirse oluşmuş pıhtıyı çıkararak damarın yeniden açılmasını sağlayan yöntemdir.  Ameliyatsız, ağrısız, acısız, komplikasyonları nispeten düşük bir yöntemdir. İşlem sonrasında gündelik hayatınıza devam edebilirsiniz.

Damar içi yolla tedavi niye yapılır?

Ayağı kesilmesini ciddi bir oranda geciktirebilir veya engelleyebilir. Ya da ayağın daha uç noktadan daha az bir şekilde kesilmesini sağlayabilir.

Bu tedaviyi yaptırmak için nereye başvurabilirim?

Hastanelerin girişimsel radyoloji polikliniklerine başvurabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki şekere bağlı ayak yarasının tedavisi çok sayıda farklı branşlardaki doktorların denetiminde ve gözetiminde takım çalışması içinde yapılmalıdır.

 

Doç. Dr. Fahrettin KÜÇÜKAY

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı Başkanı