Üniversitemiz Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde altyapısı tamamen yenilenerek hizmete sunulan Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nin açılışı, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Arslantaş, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Başar Sırmagül ve öğretim üyelerinin katılımlarıyla yapıldı.
Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Hasan Gönen, “Hastanemiz Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nin hazırlanmasına emeği geçen Tıp Fakültesi Dekanlığımız, Hastane Başhekimliğimiz, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalımız, Yenidoğan Bilim Dalımız, Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalımız ve Prof. Dr. Arif Akşit’e teşekkür ediyorum. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Tıp Fakültesi Yenidoğan (Neonatoloji) Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neslihan Tekin ise Hastane Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ile ilgili şu bilgileri verdi: “Hastanemiz Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi alt yapısı tamamen yenilenerek hizmete sunulmuştur. Türkiye’nin ilk ünitelerinden biri olarak 1977 yılında kurulan ünitemiz 40 yıllık geçmişe sahiptir. Bu dönemde çok sayıda yenidoğanın yaşama kavuşmasında rolü olan ünite, birçok öğretim üyesi ve Yenidoğan yan dal uzmanlarının yetişmesine de katkı sağlamıştır. Artık ünitemiz Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinin sahip olması gereken en üst noktaya gelmiştir.
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesimiz Sağlık Bakanlığı tarafından 17. Hizmet Bölgesi olarak tanımlanan Eskişehir, Afyon, Kütahya ve Bilecik illerine hizmet veren ileri teknolojiye sahip IV A düzeyinde bir referans merkezidir. Ünitemiz özellikli durumlar için ülkemizin dört bir yanından hasta kabul etmektedir. Bugüne kadar daima yatak kapasitesinin %100 dolu olması nedeniyle hasta kabulünde sıkıntı yaşanırken, yeni ünite ile birlikte kapasitemiz 22 yatağa kadar yükselebilecektir. Üniversitemiz Hastanesinin üst düzey yenidoğan yoğun bakım hizmeti verebilmede en büyük avantajı, pediatrinin diğer uzmanlık alanlarında da eğitimli öğretim üyelerinin varlığı ve bilim dallarının kurulmuş olmasıdır. Üniversitemizde Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda Perinatoloji Bilim Dalı ve Klinik Genetik Anabilim Dalı mevcuttur ve riskli gebeler Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde yer ve fiziki koşullar mevcut olduğu takdirde hastanemize sevk edilmektedir. Diğer taraftan Prematüre Retinopatisi (Retinopaty of Prematurity-ROP), günümüzde yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde sık karşılaşılan dramatik problemlerinden birisidir. Bu bakımdan Üniversitemiz Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nın Retinopati tanı ve tedavi merkezi olması ve bu hizmeti ülke çapında sürdürmesi önemlidir. III. Basamak Yenidoğan Yoğun Bakım Üniteleri çok küçük prematüre bebeklerin yanı sıra çok ciddi hastalığı olan veya cerrahi tedavi gerektiren yenidoğanların cerrahi öncesi ve sonrası tedavilerinin yapıldığı ve gerektiğinde devamlı yaşam desteği ve yoğun bakım olanaklarının sağlandığı birimlerdir. Ünitemiz III. basamağın ötesinde IV A olanaklarına sahiptir. Yani asfiktik doğan bebeklere hipotermi, EEG monitorizasyonu yapılmakta, prematüre retinopatisi için vitrektomi ameliyatları yapılabilmekte ve özellikli majör cerrahi uygulanmaktadır. Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalı’ndan konjenital kalp hastalıkları için destek alınmaktadır. 2 öğretim üyesi, 2 uzmanı, deneyimli hemşire ve yardımcı sağlık personeli ile hizmet veren Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nin yenilenen, en gelişmiş olanaklara sahip alt yapısı ile şehrimize ve ülkemize kazandırılmış olmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz.”