ESOGÜ HASTANESİ ORGAN NAKİLLERİ İLE HAYAT VERMEYE DEVAM EDİYOR
23.09.2021
Öne çıkan görsel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesinde organ nakilleri programı başlatılmıştır. Uzun bir aradan sonra ilk böbrek nakli başarıyla gerçekleştirilmiştir. Hastanemiz Nöroloji yoğun bakım ünitesinde beyin ölümü gerçekleşen ve yakınları tarafından organları bağışlanan A. Ö’nün organları ESOGÜ Hastanesi organ nakli biriminde görevli Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Bülent ÜNAL, Prof. Dr. İlter ÖZER ve Doç. Dr. Murat ULAŞ tarafından alınmıştır. Ayrıca Nefroloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Garip ŞAHİN, Prof. Dr. A. Uğur YALÇIN, Doç. Dr. Sultan ÖZKURT, ve Anestezi bölümünden Doç. Dr. Gülay ERDOĞAN KAYHAN’dan oluşan ekiple böbreklerden bir tanesi aynı ekip tarafından 8 yıllık diyaliz hastası Mehmet KIZILPINAR’a nakledilmiştir.

Böbrek ve karaciğer nakilleri ileri dönem böbrek ve karaciğer yetmezliğinin en etkili, hatta tek tedavi yoludur. Ülkemizde organ nakli için bekleyen hasta sayısı artmakta ancak yapılan organ nakilleri bu ihtiyacı karşılamamaktadır. Her yıl onlarca hasta nakil bekleme sırasındayken kaybedilmektedir. Böbrek nakilleri için sırada bekleyen kayıtlı hasta sayısı 21000 civarındadır. Buna karşılık 2017 yılında 3400 civarında böbrek nakli yapılmıştır. Benzer bir durum karaciğer nakilleri için de geçerlidir. Ülkemizde ne yazık ki yapılan nakillerin çok büyük kısmı canlı vericilerden yapılan nakillerdir. Ülkemiz ve bölgemizde organ bağışı yeterli olmadığından tamamen sağlıklı olan bireylerden alınan organlar nakledilmektedir. Bu nedenle organ bağışının önemi açıktır. Ancak ülkemizde tespit edilen beyin ölümü olgularındaki organ bağışı oranı maalesef düşüktür (%20). Bu oran diğer ülkelerde %80 civarındadır.

Eskişehir il genelinde yıllardır organ nakilleri yapılmamaktadır. Bu durum bu büyüklükte bir büyükşehir için önemli bir eksikliktir. Eskişehir’den hastalar organ nakli için başka şehirlere gitmek zorunda kalmakta, hem maddi hem de manevi yük altına girmektedir. Bu nedenle bir organ nakli merkezinin kurulması zorunludur.

İşgücü ve fiziksel şartların hazır olmasının yanında hastanelerin ve toplumun organ bağışı konusundaki farkındalığı da önemlidir. Hastanemizde ruhsat alma süreci sırasında yapılan çalışmalar sırasında 5 beyin ölümü olgusu tespit edilmiş, bu olguların ikisinin yakınları organ bağışında bulunmuştur. Bu organlar organ nakli ekibimiz tarafından Ankara ve İstanbul’daki ilgili merkezlere ulaştırılmıştır.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesinde karaciğer ve böbrek nakilleri üniversite ve hastane yönetiminin ve organ nakli ekibinin yoğun çalışmaları ile tekrar gerçekleştirilmeye başlanmıştır.