ESOGÜ HASTANESİ’NDE TIBBİ SÜRELİ YAYINLAR SERGİSİ
23.09.2021

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı tarafından düzenlenen Osmanlıca Tıbbi Süreli Yayınlar Sergisi ESOGÜ Sanat Galerisi’nde 12 Mart’ta açılışı gerçekleşti. Açılışa Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhami ÜNLÜOĞLU, ESOGÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Arslantaş, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Uğur Bilge, Hastane Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, Doç. Dr. Nurdan Acar katıldı

Sergi içeriği ile ilgili Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı tarafından yapılan açıklama, "İnsanlık tarihiyle başladığı varsayılan tıp ilmi doğu ve batıda kitapların elle çoğaltılarak ve tercüme edilerek nispeten uluslararası bir ilim olma yoluna adım atmış, matbaanın keşfi ile de uluslararası ortak bir bilgi olma yolunda ilerlemiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nda klasik medrese usulüyle devam eden tıp eğitimi kurumlarına önayak olmuştur. Bu gelişmelerin tanıkları durumunda olunan tıbbi dergilerimizin tarihi 1849 yılında yayınlanmaya başlayan Vakayi-i Tıbbiye dergisi ile başlar. Veterinerlik, eczacılık ve diş hekimliği dergilerini hariç tuttuğumuzda eski harfli tıbbi süreli yayınlarımızın sayısı 40 civarındadır. Hazırladığımız bu sergide 30 adet eski harfli tıbbi dergimiz tanıtılacak olup, dönemin tıbbi makaleleri, ilerlemeleri, hastalıkları gözler önüne sergilenmeye çalışılmıştır" ifadelerine yer verildi. Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ömür Şaylıgil, Yrd. Doç. Dr. Nurdan Kırımlıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Demirsoy, Arş. Gör. Dr. Hülya Öztürk, Arş. Gör. Dr. Cem Hakan Başaran’ın emekleriyle yapılan sergi 16 Marta kadar ziyarete açık olacak.