MİYOM TEDAVİSİNDE YENİ DÖNEM: UFE!
20.09.2021
Öne çıkan görsel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fahrettin Küçükay, miyom (rahim urları) tedavisindeki UFE (uterin fibroid embolizasyonu) hakkında bilgilendirmelerde bulundu;

Rahimde oluşan ve miyom adı verilen urların tedavisi için rahim atardamarının tıkanmasına dayalı UFE tekniği, geleneksel ur tedavisinin yerini almaya başladı.  Kadında en sık rastlanılan urlar arasında yer alan miyomlar, 30-40 yaş arası kadınlarda daha fazla görülüyor. Söz konusu urların çoğu herhangi bir şikayete neden olmazken; bazı kadınlarda aşırı adet, idrar ve kasık ağrısına yol açıyor. Rahimde miyomun ortaya çıkarttığı rahatsızlıkların tedavisi için uygulanan geleneksel yöntemler, uzun süre hastanede kalınması ve cerrahi müdahale sonucu oluşan yaraların uzun süre iyileşememesi gibi sorunlarla karşımıza çıkıyor. Geleneksel yöntemlere alternatif olarak ortaya çıkarılan ve Amerikan Obstetrik,  Jinekoloji Akademisi gibi kurumlarca desteklenen ve önerilen Uterin Fibroid Embolizasyonu (UFE) tedavisi, daha kısa sürede iyileşme avantajları sağlıyor.

UFE nasıl gerçekleşiyor?

Rahimdeki miyomların yarattığı sancı, artmış ve uzamış adet kanaması, ağrı, kansızlık gibi şikayetleri ortadan kaldırmayı amaçlayan UFE tedavisi, söz konusu urları besleyen rahim damarının tıkanmasına dayalı yöntemi ifade ediyor. Uygulama yöntemi açısından çok daha pratik ve kısa sürede etki gösteren UFE, rahim urlarının yarattığı ağrı ve sancı gibi rahatsızlıkları yüzde 80-90 kadar azaltıyor. İşlem uygulanmış hastaların %95 i tedaviden çok memnun kaldıklarını belirtiyorlar. Hastalardaki miyom sayısı ve yerlerinin tespiti için MR incelenerek tedavinin daha sağlıklı bir şekilde yapılması sağlanıyor.

Bu tedavi kimlere uygulanıyor?

Miyom tedavisi için uygulanan UFE yöntemi, rahimde bulunan urlara bağlı şikayetlere sahip kadınlar için uygulanıyor. Rahimdeki miyomlardan dolayı sancı, artmış ve uzamış adet kanaması, ağrı, kansızlık gibi şikayetleri olmayanlar için herhangi bir müdahaleye gerek görülmüyor. Yaşı ilerlemiş ve çocuk sahibi olma riski düşük veya çocuk sahibi olmak istemeyen kişiler için rahmin alınması söz konusu olabiliyor. Ancak yaşı genç ve çocuk sahibi olmak isteyenler için rahimde bulunan miyomların UFE ile ortadan kaldırılması yolu tercih ediliyor.

Tedavi uygulamasının riskli olduğu durumlar nelerdir?

UFE tedavisinin uygulanmasının kesin mümkün olmadığı durumları; gebelik, kanser ve kanser riski oluşturuyor. Bunun dışında kanama bozukluğuna veya böbrek yetmezliğine sahip kişilerle, 2 sene içerisinde gebe kalmak isteyenler için de tedavi yapılamayabiliyor.

UFE tedavisinin geleneksel tedaviye göre avantajları

Cerrahi kesiğe ihtiyaç duyulmuyor. Cilt küçük bir delik açılarak tedavi gerçekleşiyor. Tedavi sonunda delik dikişle kapatılıyor. Tedavi sonrası hastalık gündelik yaşamlarına kısa sürede dönebiliyor. Genel bir anestezi yapılması gerekmiyor. Kan kaybı çok az olduğundan iyileşme erken gerçekleşebiliyor.