ESOGÜ HASTANESİ RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 30 MART DÜNYA BİPOLAR GÜNÜ
24.09.2021
Öne çıkan görsel

 30 Mart Dünya Bipolar Günü bu sene de tüm dünya da ve Türkiye’de kendisinin de bipolar bozukluğu olduğu kabul edilen ünlü ressam Vincent Van Gogh’un doğum gününde kutlanacaktır.

 Dünya Bipolar Günü’nün amacı hastalık konusunda toplumsal duyarlılığı, bilgiyi ve eğitimi artıracak faaliyetler aracılığı ile tüm dünyada farkındalık yaratmak ve toplumsal damgalamayı ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktır.

Bir duygudurum bozukluğu olan bipolar bozukluk (eski ismiyle manik depresif bozukluk) ya da iki uçlu bozukluk;  taşkınlık (mani) ya da çökkünlük (depresyon) dönemlerinin yaşandığı, duygusal ve davranışsal iniş çıkışlarla giden, ara dönemlerde hastaların tam bir iyiliğe kavuştuğu bir psikiyatrik bozukluktur. Günümüz şartlarında bipolar bozukluk başarılı bir şekilde tanınmakta ve etkili biçimde tedavi edilebilmektedir. Ancak hastalığın ilk yıllarındaki karışık belirtiler, bozukluğun yineleyici doğası ve değişik zamanlarda farklı hastalık dönemleri ile ortaya çıkması tanı koyma sürecini zorlaştırmakta, uygun tedavinin başlanmasını geciktirebilmektedir. Bu tür zor dönemler hasta, hasta yakını ve ruh sağlığı çalışanları arasında sürekli bir işbirliği sayesinde aşılabilmektedir.

Bipolar bozukluğun biyolojik kökenli kökenli bir tıbbi sorun olduğu açıkça bilinmesine rağmen tıptaki diğer sağlık sorunlarından farklı olarak hastalığa yönelik damgalama bu bozukluğu yaşayan kişilerin çeşitli toplumsal haklarını kullanmasını engellemekte, yaşam alanlarını ve sosyal çevrelerini kısıtlamaktadır. Dahası sorunu kabullenmelerini ve sağlık hizmetlerine, erken tanı ve etkili tedavilere erişimlerini geciktirmekte, bipolar bozukluğu olan kişi ve ailelerinde tükenmişliğe neden olmaktadır.

Bipolar bozukluğu olan hastaların ve yakınlarının yaşam kalitelerine olumlu katkı sağlama ve damgalamayı engellemek bu çalışmaların temel hedefidir.

 Bizde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Psikiyatri Bölümü Öğretim elemanları olarak hasta ve yakınlarının hastalığı tanıması,nedenleri, erken belirtilerini tanıma, tedavi seçenekleri, tekrarlamaların önlenmesi için neler yapılacağı bilgilerini de içeren bir psikoeğitim birimi oluşturduk. Bu birim geçen yıl hafta içinde yapılan 12 hafta süren “Bipolar Okulunu” gelen talepler üzerine 6-7 Nisanda yaklaşık 30 hasta ve yaklaşık 30 hasta yakını yeniden eğitime almayı planladık.

Türkiye de ki kutlama ise Bipolar Yaşam Derneği  &  Bipolar Bozukluklar Derneği  &  Lityum Derneği işbirliği ile  Büyükdere Cad. No:18, Şişli/İstanbul  adresindeki Fransız Lape hastanesinde “30 Mart 2019 Dünya Bipolar Günü Festivali” olarak saat 11:30-16:30 arasında yapılacaktır. 

 Bipolar bozuklukla ama sağlıkla yaşamanın mümkün olduğu daha iyi bir gelecek dileğiyle..

 

                                                                                                                                                                                                         Prof.Dr.Çınar YENİLMEZ