ESOGÜ HASTANESİ’NDE “BEL AĞRISINA YÖNELİK ” BİLGİLENDİRME ETKİNLİĞİ
24.09.2021
Öne çıkan görsel

      ESOGÜ Hastanesi poliklinikler girişinde hasta ve hasta yakınları için bilgilendirme standı açıldı. İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji  Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr.  Nazife Şule YAŞAR BİLGE Bel Ağrısı ile mi Uyanıyorsunuz? “  konulu etkinlikte açıklamalarda bulundu:

     Bel ağrısı toplumda çok sık görülen bir şikayettir. İnsanların %80’i hayatları boyunca en az bir kez bel ağrısı yaşar. Bazı hastalarda sebep bel fıtığı, bel kayması gibi nedenlerken bazen de sebep ankilozan spondilit (AS) gibi romatizmal hastalıklar olabilir.

     AS, çoğunlukla genç yaşlarda ortaya çıkan ve esas olarak omurgayı ve omurganın son kısmı ile leğen kemikleri arasında yer alan sakroiliyak eklemleri etkileyen inflamatuvar (iltihaplı) bir romatizmadır. Burada sözü edilen iltihap mikrobik değildir. Esas olarak omurgayı etkilemekle beraber diğer eklemleri, kiriş ve tendon denilen kasların kemiklere yapıştığı bölümleri de etkiler. Süreğen inflamasyon sonucunda bel, sırt, boyun ve kalçanın arka kısımlarında ağrı ve tutukluk ortaya çıkar. İlerleyen dönemlerde, bazen kamburluk ve omurgada kalıcı hareket kısıtlılığı gelişebilir. Bu nedenle de hem ciddi ağrılara neden olur hem de kişinin yaşam kalitesini kısıtlar.

     AS belirtilerinin başlangıcı genellikle 15-40 yaşları arasındadır. Ancak hastalık daha küçük çocuklarda veya 40 yaş üstünde de başlayabilir.

     İlk başvuru yakınması, çoğunlukla inflamatuvar bel ağrısıdır.

     Bu tip bel ağrısının en önemli özellikleri;

  • Kırk yaşından önce başlaması,
  • Sinsi başlangıç göstermesi,
  • Üç ay veya daha uzun sürmesi,
  • Dinlenmeyle, özellikle gecenin 2. yarısında veya sabaha karşı ortaya çıkması ve hareketle azalması,
  • Yarım saatten daha uzun süren sabah tutukluğunun/katılığının olması,
  • Nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) olarak bilinen ağrı kesici ilaçlara çok iyi yanıt vermesidir.

     Hastalığın birinci tedavisi ilaç olmakla beraber egzersizde tutukluğu ve ağrıyı azaltıcı etkisiyle doğru vücut duruşunu korumaya yardımcı olur.

     Eğer bel ağrınızın inflamatuvar özellikte olduğunu düşünüyorsanız Romatoloji uzmanlarına başvurmalısınız.