ESOGÜ HASTANESİ’NDE ‘HAREKETE GEÇ, SAĞLIĞINI SEN SEÇ’ ETKİNLİĞİ YAPILDI
24.09.2021
Öne çıkan görsel

     Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof Dr. Raziye Nesrin DEMİRTAŞ önderliğinde Hareket Geç, Sağlığını Sen Seç etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Prof. Dr. Raziye Nesrin DEMİRTAŞ konu ile ilgili açıklamalarda bulundu:

    Sağlığımızı geliştirmek, hastalıklardan korunmak ve hastalıkların tedavisinde yararlanabileceğimiz en iyi yöntemlerden birisi fiziksel aktivitedir. Hareketsiz yaşam veya yetersiz fiziksel aktivite, önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu nedenle, toplumu fiziksel aktivitenin yararları ve uygulama yöntemleri hakkından bilgilendirmek ve farkındalığı arttırmak amacıyla, Tıp Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi 5 arkadaşımızla bu etkinliği düzenledik.

Fiziksel aktivite, günlük yaşamda, kaslarımızı kullanarak yaptığımız, enerji tüketimine neden olan vücut hareketleridir. "Fiziksel aktivite" terimi "egzersiz" ile karıştırılmamalıdır. Fiziksel aktivite, egzersiz yapma ve sportif aktivitelere katılmayı da kapsamaktadır. Ev ve bahçe işleriyle uğraşmak, ulaşım amacıyla yürümek, bisiklete binmek, merdiven inip çıkmak, koşmak, yüzmek, ip atlamak, dans etmek, oyun oynamak, kol, bacak ve gövde hareketlerini içeren çeşitli egzersizler, voleybol, futbol, basketbol, güreş gibi çeşitli sporlar ve diğer aktiviteler fiziksel aktivite olarak kabul edilir.

Düzenli ve uygun yoğunlukta yapılan fiziksel aktivite; kas ve kemik kuvvetini artırır, obeziteyi önler. Koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, inme, tip 2 diyabet, meme ve kolon kanseri, osteoporoz, demans gibi  bulaşıcı olmayan hastalıkların gelişme riskini  ve ani ölüm riskini azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Anksiyete, depresyon, yorgunluk, demans, düşme ve kırık  riskini azaltır. Kendini ifade etme, özgüven oluşturma ve sosyalleşmeyi geliştirir. Uyku kalitesini, zihinsel faaliyetleri, okul başarısını ve yaşam kalitesini arttırır. Ayrıca, birçok hastalığın tedavisinde de yaralı etkileri vardır.

Dünya genelinde ölümlerin önde gelen risk faktörü sıralamasında, dördüncü sırada “yetersiz fiziksel aktivite” yer almaktadır. Ayrıca bilimsel araştırmalarda, kalp  hastalıklarının yaklaşık % 30'una, diyabet hastalığının % 27'sine,  meme ve kolon kanserlerinin  % 21–25'ine yetersiz fiziksel aktivitenin neden olduğu  bildirilmektedir.

Bu nedenlerle, çocukluk çağından itibaren düzenli aktivite alışkanlığı kazandırmak ve fiziksel  aktiviteyi günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getirmek, sağlığımızın  korunmasında ve karşılaşılabilecek sağlık sorunlarının önlenmesi ve tedavisinde çok  büyük öneme sahiptir.

                3 ila 5 yaş arası çocuklar: Büyüme ve gelişmeyi artırmak için gün boyu fiziksel olarak aktif olmalıdır ve çeşitli etkinlik türlerini içeren aktif oyunları oynamaları için teşvik edilmelidir.

              6-17 yaş arası çocuklar ve gençler : Evde, okulda, okul dışında ve günlük yaşamda haftada en az 5 gün, günde 60 dakika orta yoğunlukta ve şiddetli fiziksel aktivite yapmalıdır. Kas ve kemik güçlendirme aktiviteleri de haftada en az 3 gün ve günde en az 60 dakika yapılmalıdır. Aktiviteler yaş seviyesine, uğraşı alanlarına ve zevke uygun olarak seçilmelidir.

            18-65 yaş arası yetişkinler: Daha fazla hareket etmeli ve gün boyunca daha az oturmalıdır.  Fiziksel aktiviteler; serbest zaman aktiviteleri, ulaşım (örneğin, yürüyüş veya bisiklet), mesleki aktiviteler (yani iş), ev işleri, oyunlar, spor veya planlı egzersizler şeklinde, bireysel ve grup içinde yapılabilir. En az haftada 5 gün, günde 30-60 dakika orta yoğunlukta veya haftada en az 3 gün, günde 25-50 dakika şiddetli aerobik fiziksel aktivite ve ayrıca haftada en az 2 gün kas kuvvetlendirici aktiviteler yapmalıdır.

               65 yaş üzeri yetişkinler: 18-65 yaş arası yetişkinlerde yapılması önerilen fiziksel aktivitelere ilaveten,  her gün denge ve esneklik aktiviteleri de yapmalıdır.

               Hamile ve doğum-sonrası kadınlar: Haftada en az 2 saat hafif ve orta yoğunlukta aktivite yapmalıdır.

 

“Bir bireyin geleceği için  yapabileceği en iyi yatırım, düzenli fiziksel aktivite  alışkanlığıdır”.