ESOGÜ HASTANESİ’NDE EBEVEYN VE ÇOCUKLAR İÇİN ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI FARKINDALIK ETKİNLİĞİ YAPILDI
27.09.2021
Öne çıkan görsel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi TURKMISC Öğrencileri ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Sosyal Pediatri Bilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr.Meltem Dinleyici tarafından ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde "20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününde Ebeveyn ve Çocuklar için Çocuk İhmal ve İstismarı Farkındalık Etkinliği" düzenlendi.

Çocuk hakları insan hakları içinde ele alınması gereken bir kavramdır. İnsanın doğumundan itibaren birey olma hakkını tanıyan, ek olarak 18 yaşına kadar yaşama, gelişme, korunma ve katılma haklarına özel önem ve öncelik veren, çocuğun özel hak ve gereksinimlerinin uluslararası ortamda kabul edilmesi ve korunmasını sağlayan, insan hakları hukuku bünyesinde kendine özgü bir yapıya olan gereksinim sonucunda insan hakları içinden oluşan haklardır. Bu haklar 10 Aralık 1948’de kabul edilen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinde ve 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinde yer alırlar. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Anayasası uyarınca çıkarılan kanunlarla da Türkiye bu hakları kabul etmiştir. Çocuk hakları ve bu haklara ulaşamayan çocuklar hakkında farkındalık oluşturmak bugünün kutlanma amaçları arasında yer almaktadır. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, 18 yaşın altındaki tüm çocukların ve gençlerin haklarını özel olarak koruma altına almıştır. 18 yaşına kadar olan bireyleri "çocuk" olarak tanımlar ve onların "yaşama hakkını", "eksiksiz biçimde gelişme hakkını", "zararlı etkilerden, istismar ve sömürüden korunma hakkını", aile, kültür ve sosyal yaşama tam olarak katılma haklarını güvence altına alır. Özel ilgi ve eğitim gerektiren çocuklar için, özel düzenlemeler ve hükümler öngörür. Sözleşme hükümlerinin kapsadığı temel haklar; 1.Yaşama, 2. Gelişme, 3. Korunma ve 4. Katılım hakları olarak gruplandırılmakta ve çocukların açlık ve yoksulluktan, ihmalden, sömürüden ve kötü davranışlardan uzakta, kendilerinde doğuştan varolan potansiyeli tam anlamda gerçekleştirebilecek şekilde gelişmelerini öngörmektedir. Sağlık hakkı bu haklardan birisidir, BM Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığı, yalnızca hastalık ya da herhangi bir sakatlığın bulunmaması değil, bedensel ruhsal ve sosyal yönden de tam bir iyilik hali olarak tanımlamaktadır. Sağlık, ayrıca ırk, din, dil, cinsiyet, cinsel yönelim, politik görüş, ekonomik ve sosyal durum ayrımı gözetilmeksizin doğuştan kazanılan, temel bir insan hakkıdır. Bu amaçla düzenli aralıklarla yapılan çocuk sağlığı izlemleri, koruyucu sağlık uygulamaları arasında en önemli uygulamalardan birisi olan aşılanma ile hastalıklardan korunma bunlar arasındadır ve her çocuğun bu hizmetleri almak ve sağlığının korunması da hakkıdır.

Her çocuğun ve bireyin çocuk haklarını bildiği, uyguladığı ve uygulattığı çocuklarımız için hep birlikte yeniden inşa edeceğimiz güzel bir gelecek hedefiyle, Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olsun.