ESOGÜ HASTANESİ’NDEN 9 ŞUBAT DÜNYA SİGARA BIRAKMA GÜNÜ
27.09.2021
Öne çıkan görsel

ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı  Prof. Dr. Gülcan Kalender GÜLEÇ’ in basın açıklaması:

 

    Sigara, gerek bizzat kullanan gerekse  içmeyen ancak sigara içilen ortamda bulunma sonucu  pasif olarak soluyan insanlarda çok önemli bir hastalanma ve ölüm nedenidir. Sigara ve tütün kullanımı dünyada önlenebilir ölüm nedenlerinden en önemlisidir. Her yıl dünyada yaklaşık 5 milyon insanın sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Sigara ve tütün kullanımının bu boyutuyla sürmesi durumunda 2030 yılında dünyada 8 milyon kişinin sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklardan hayatını kaybedeceği öngörülmektedir. Bu ölümlerin %70’inin gelişmekte olan ülkelerde olacağı düşünülmektedir.

     Nikotin bağımlılığı ile diğer bağımlılık sendromları birbirine benzerdir. Bu benzerlik “tedavi” için de geçerlidir. Tedavide amaç uzun erimde sigara kullanımının bırakılmasıdır. Tedavideki hedefler öncelikle içme davranışını denetleme, miktarını azaltma ve daha sonra bırakmayı içermektedir. Birden bırakma doğru mudur? Olanaklı mıdır? Azaltarak bırakmak mı önerilmelidir? Olanaklı mıdır? Bu sorular nikotin bağımlılığının, diğer bir deyişle sigara bırakma tedavisi açısında her zaman sorulan, yanıtları hastaya göre değişen sorulardır. Sigaranın bütün tıp dallarını ilgilendiren geri dönüşümsüz hastalıklara yol açtığı, dolayısı ile her hekimin bu konuda farkındalığının olması gerektiği açıktır. Bununla birlikte tedavi söz konusu olduğunda bağımlılıkla uğraşan birincil alanın ruh sağlığı olması, özellikle ruh sağlığı profesyonellerinin bu konuda yetkin ve birincil adres olduğu gerçeğini pekiştirmektedir. Tedavide başarılı olabilmek için, ilaç tedavisi yanında nikotin bağımlılığının psikolojik ve davranış boyutuna da müdahale edilmelidir.

    Ülkemizde son yıllarda devlet politikaları, sigara bırakma polikliniklerinin sayısının arttırılması ve medyanın da katkısı ile bırakma tedavilerine yoğun bir ilgi oluşmuştur.

    ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi sigarayı bırakma polikliniği 2009 yılı nisan ayından itibaren Prof. Dr. Gülcan Güleç koordinatörlüğünde toplam 2 personel ile hizmet vermektedir. 2011 yılından beri Sağlık Bakanlığı ile işbirliği halinde çalışan polikliniğimiz hastanemiz 2. Katında bulunan Psikiyatri Anabilim Dalı içinde yer almaktadır.

 

Sigarasız bir dünya dileğiyle

 

 

Prof. Dr. Gülcan Kalender GÜLEÇ

ESOGÜ TIP FAKÜLTESİ Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı