ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisinde Prof. Dr. M. Behçet SEVİN ve Doç. Dr. Cengiz OVALI’dan oluşan Kalp Cerrahisi ekibince Eskişehir’de ilk kez uygulanan bir yöntemle (minimal invaziv kalp cerrahisi) kalp kapağı değiştirilen 58 yaşındaki (MK) isimli hastamız sağlığına kavuşarak kısa sürede hastaneden taburcu edilmiştir.
Mitral Kalp Kapağındaki Darlık nedeniyle daha önceki yıllarda BMC (Balonla Mitral Kalp Kapağı Genişletilmesi) işlemi yapılmış olan hastamızın, daha sonraki yıllarda hastalığının seyrinin ilerlemesi sonucu kapağında yeniden ciddi bozulma olması nedeniyle ikinci bir ameliyata ihtiyacı oluşmuş kalp kapağının değiştirilmesi gerekmiştir ve bunun için kliniğimize yatırılmıştır.
1985 yılından beri açık kalp ameliyatı yapılan kliniğimizde, ilk kez uyguladığımız bu yöntemle mitral kalp kapağı çıkarılarak yapay kapak ile değiştirilmiştir.
Halk arasında göğüs yanından, koltuk altı veya meme altından şeklinde adlandırılan yöntemlerin yanında, biz hastamızda sağ göğüs ön yüzde, sternum (iman tahtası) yanından yaptığımız küçük bir cilt kesisi ile (8-10 cm) bu ameliyatı gerçekleştirdik.
Klasik açık kalp ameliyatları herkesi bildiği gibi göğüs önyüzündeki kemik (sternum) 20-30 cm lik bir kesi ile açılarak yapılmaktadır. Ve kesilen kemiğin iyileşme süresince de yaklaşık 40-45 gün hastanın göğsünü darbelerden koruması ve sırt üstü pozisyon da yatması gerekmektedir. Bu şekilde bu sureyi geçirmekte hasta açısından bir takım psikolojik ve sosyal sorunlara neden olmaktadır.
Uyguladığımız bu tip cerrahi yöntemle hastalar da kanama riski azlığı, enfeksiyon riskinin düşüklüğü, iyileşme sürecinin daha hızlı olması ve hastane de kalma süresinin azalması gibi avantajları da içermektedir.