"ŞOK DİYET, MUCİZE DİYET YOKTUR"
29.09.2021
Öne çıkan görsel

 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Figen Esen, Diyetisyenlik mesleği hakkında önemli bilgiler verdi.

Diyetisyen, sağlık ekibi içinde özel besinler ve beslenme konusunda uzman görüşleri olan kişidir. Beslenme bir bilimdir. Beslenme eğitimi ve uzmanlığı sertifika programı ile olmaz. 4 yıllık Beslenme ve Diyetetik eğitiminin yanında 1 yıllık hastane stajını tamamlayarak “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” alarak diyetisyen unvanını kazanıp, diyetisyenlik mesleği uygulamaya hak kazanan profesyonel sağlık personelidir. Besin ve beslenmenin sağlık üzerindeki işlevi konusunda otoritedir. Diyetisyenler sağlık, beslenme önerileri ve beslenme bilgileri konusunda güvenli kaynaklardır.

Diyetetik kötü beslenmenin yol açtığı hastalıkları, yiyeceklerin besin değerlerini inceleyen sağlık bilgisi dalıdır. Hastalara, danışanlara diyet yazma yetkisi yasalarla verilmiş ve bunun için gerekli/yeterli sağlık eğitimi olan tek sağlık personeli diyetisyendir.

Diyetisyen unvanını kazanmak için bireylerin kabul edilmiş üniversite lisans programını tamamlamış olması gerekmektedir. Yazılı medyada sıklıkla “şok, mucize” diyetlerden, sanatçıların nasıl zayıfladıklarından bahsedilir. Şok diyet, mucize diyet diye bir şey yoktur. “Şok, mucize” diye sunulan diyetler günlük, besin ögesi ve enerji ihtiyaçlarını karşılamada yetersizdir. Yağ kaybı yerine kas kaybına neden olurlar ve sonuçta kişiler sağlıklarını kaybeder. Beslenme bir ilgi alanı değil bilim dalıdır. Eğitim hayatları süresince tek bir saat beslenme dersi almamış kişilerin, bu konuda eğitimi olmayanların yani diyetisyenlerin dışındaki meslek grupları bu alandan ellerini çekmelidirler.

Diyetisyenlik mesleği her ne kadar zayıflama ile eşleştirilmiş olsa da diyetisyenler kilo almak isteyen, sağlıklı yaşamak için iyi beslenmeyi öğrenmek isteyen, hasta yatağında hastalığının özelliğine göre bir yudum besin için bizleri bekleyen bireylere de destek vererek yaşamlarını olumlu yönde değişmesine katkı sağlarlar.

Sonuçta beslenme kişiye özel olmalıdır. Yaş, kilo, boy, cinsiyet, aktivite, metabolik hastalıklar gibi birçok parametre beslenme durumunu etkiler. En güncel hastalık obezitedir. Çünkü diğer hastalıkları da tetikler. Obezitenin kalp hastalıkları, kanser ve tip-2 diyabet gibi birçok hastalık riskini artırdığı biliniyor. Araştırmalar Covid-19 semptomlarının obezlerde daha ağır geçmesine yol açabileceğini gösteriyor.

Türkiye Diyetisyenler Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre ülkemizde 1986’dan beri her yıl 6 Haziran Diyetisyenler Günü olarak kutlanıyor. Dünyada son 10 yılda değişik ülkelerde de diyetisyenler günü kutlanmaya başlandı. Diyetisyenler sağlık profesyonelleri olarak özel bilgi ve yetenekleri ile toplum sağlığını geliştirmeyi amaçlıyor.

Sonuç olarak; beslenme bir bilimdir. 2000 yıl önce Hipokrat’ın da dediği gibi “Besinler ilacınız, ilacınız da besinler olsun”. Diyeti de gerçek diyetisyen yazsın. 6 Haziran diyetisyenler günü kutlu olsun.