SANAL GERÇEKLİKLE HAYATA ADIM ATTI
29.09.2021
Öne çıkan görsel

Üniversitemiz hastanesinde bulunan Nörolojik Rehabilitasyon Ünitesi hastalara tedavi olurken eğlenme olanağı sunuyor. Üç ay önce felç geçiren bir hasta, Nöroloji ve Fizik Tedavi Bölümündeki "Sanal Gerçeklik" biriminde dijital içerikli oyunların da etkisiyle adım atmayı başardı.

İftar yemeği hazırlarken baş ağrısıyla dengesini kaybederek düşen, şah damarına pıhtı atması nedeniyle felç geçiren 50 yaşındaki Meral Yücel sağ el, kol ve bacağını kullanamıyor, konuşma güçlü çekiyordu. Tedavisine ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde başlayan Yücel, üç ayın sonunda Sanal Gerçeklik biriminde dijital içerikli oyunların da etkisiyle yürüme yetisini yeniden kazandı.

“200'den fazla hasta bu yöntemle şifa buldu”

ESOGÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Armağan, Nörolojik Rehabilitasyon Ünitesinin hastaların tedavisinde önemli bir rol oynadığını belirterek şöyle konuştu: "Hastamız yürüyemiyor, elini ve kolunu kullanamıyordu. Şimdi yürümesi düzeldi. Koluyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yaptığımız tedavilere ek olarak 'sanal gerçeklik' yönteminden de yararlanıyoruz. Oyun yöntemiyle başarılı sonuçlar alıyoruz. Bu tedavi programını çok çeşitli hastalıklarda uyguluyoruz. Felç, serebral palsi, parkinson, ortopedik rehabilitasyon gibi çok geniş alanda kullanıyoruz. Cihazı fakülte olarak satın alalı 3 yıl oluyor fakat pandemi nedeniyle neredeyse 1,5 yıldır çok fazla hizmet veremedik. Buna rağmen 200'den fazla hasta bu yöntemle şifa buldu."

Ayaklarındaki felç oyun sayesinde iyileşti

Tedavi sürecinde önemli bir yol katettiğini belirten Meral Yücel, şu an konuşabildiğini, tedavisi için hasta servisinden oyun alanına yürüyebildiğini, sağ kolu ve elinin tam olarak işlevini yerine getirebilmesi için oyunlar oynadığını söyledi. Kendisine uygulanan tedavilerden olumlu sonuçlar almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Balon patlatma, yaprak süpürme, markette alışveriş yapma, gitar çalma, ağaçtan portakal toplama gibi oyunlar var; çok eğlenceli. En çok sevdiğim oyun ise gitar tellerine basmak. Hastalanmadan önce spor yapmayı çok seviyordum. Şimdi de bu oyunlarla spor yapmış oluyorum. Ayaklarımdaki felç, neredeyse bu oyun sayesinde tamamen iyileşti. Şimdi sağ elimin ve konuşmamın düzelmesi için çaba gösteriyorum” diyerek doktorların ve hastane çalışanlarının kendisiyle yakından ilgilendiklerini belirtip kendilerine teşekkürlerini iletti.