ACİL TIP VE ESOGÜ ACİL SERVİS
25.01.2022
Öne çıkan görsel

Avrupa Acil Tıp Derneğine göre Acil Tıp, tüm yaş gruplarında ayrıştırılmamış fiziksel ve davranışsal bozuklukların tamamını içerecek şekilde hastalık ve yaralanmaların acil durumlarının önlenmesi, tanısı ve yönetimi için gerekli bilgi ve becerilerin kullanılmasına dayalı birincil uzmanlık alanı. Üniversitemiz Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Nurdan Acar, Acil Tıp’a ilişkin bilgilendirmede bulunarak ulusal akredite edilmiş iki Acil Tıp programdan birisi olduklarını belirtiyor.

Acil Tıp uygulamasının hastane içi ve hastane dışı triyaj, resüsitasyon, ilk değerlendirme, teletıp ve tanısı kesinleşmemiş acil hastaların taburcu olana veya başka bir sağlık uzmanının bakımına transfer edilene kadarki sürecin yönetimini kapsadığını ifade eden Prof. Dr. Acar, Acil Tıp doktorunun görevlerinden bahsediyor. “Hastalarının çoğu için ilk sağlayıcı olarak Acil Tıp doktoru, hastaları acil servise getiren çok çeşitli şikâyetlerin ilk çalışması ve yönetimini başlatmak için gereken hızlı değerlendirme ve veri toplama ile görevlidir. Çalışmaları daha ileri tıbbi değerlendirme için itici gücü oluşturduğundan hastaların bakımında inanılmaz bir etkiye sahiptir. Hasta ister hastaneye yatırılsın ister taburcu edilsin, acil serviste kaldıktan sonra hem kısa hem de uzun süreli bakımın yönlendirilmesinde acil hekiminin rolü büyüktür. Amerikan Acil Tıp Yeterlik Kurulunun tanımlamasında Acil Tıp alanında uzmanlaşmış bir doktorun hem hastane öncesi dönemde Acil Tıp teknisyenlerini yönlendirerek hem de acil serviste ölümü veya daha fazla sakatlığı önlemek için gerekli olan acil karar verme ve eyleme odaklandığını görüyoruz. Acil Tıp uzmanı akut hastalık ve yaralanmaya yanıt olarak genel olarak çeşitlendirilmiş yetişkin ve pediatrik hasta popülasyonunun derhal tanınmasını, değerlendirilmesini, bakımını, stabilizasyonunu ve düzenlenmesini sağlamakla yükümlüdür.”

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalının 2004 yılında kurulduğunu, kısa sürede Türkiye’deki Acil Tıp programları içinde eğitim için tercih edilen, önerilen ve örnek programlardan biri haline geldiğini belirten Prof. Dr. Acar, “Türk Tabipler Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu ve Acil Tıp Yeterlik Kurulu tarafından 2018 yılında ‘Acil Tıp Yeterlik Belgesi’ almıştır. Günümüz itibariyle Anabilim Dalımız ulusal akredite edilmiş iki Acil Tıp programından biridir. Acil Servis’te yıllık yaklaşık yüz bin hastaya acil tıbbi bakım hizmeti verilmektedir. Hastanemiz konumu itibariyle Bilecik, Kütahya ve Afyon bölgesine hitap eden bir ‘Bölge Hastanesi’ misyonunda görev yapmakta olup kliniğimiz çalışmalarına Temmuz 2020 yılında taşındığı 2 bin 880 metrekarelik fiziksel ve fonksiyonel olarak daha elverişli yeni yerinde, bilimsellik ve işlevsellikten ödün vermeden devam etmektedir” diye ekliyor.

Prof. Dr. Acar’ın açıklamalarına göre Sağlık Bakanlığı tarafından 3. seviye olarak tescillenmiş Acil Servis’te,

  • İlk Başvuru-Triaj Alanı
  • Travma/Resüsitasyon Odası
  • Dekontaminasyon Odası
  • Kritik Bakı Alanı (kırmızı alan)
  • Birinci Basamak Yoğun Bakım Ünitesi
  • Girişim Odası
  • Sarı Alan
  • Yeşil Alan
  • Minör Çocuk Travma Alanı
  • Majör Çocuk Travma Alanı
  • Göz-KBB Muayene Odası
  • Psikiyatrik Muayene Odası
  • İzole Oda
  • Jinekoloji Odası
  • COVID-19 Bakı Alanı
  • X-RAY, Acil USG ve Bilgisayarlı Tomografinin yer aldığı Acil Radyoloji Ünitesi

bulunuyor. Acil Servis sahip olduğu donanım ve sarf kapasitesi ile sağlık hizmet sunumundaki kaliteyi bilimsellikle birleştiriyor. Ayrıca hastanenin sahip olduğu kalp merkezi ve inme merkezi unvanlarının ilk hasta karşılayan basamağı olarak da acil tanı ve müdahalede bulunuyor, birimlerle koordineli bir şekilde çalışıyor. Akademik veri üretimini de devam ettiren Anabilim Dalı, COVID-19 pandemisi sürecindeki özverili çalışma ve üstün gayretleri sonucu Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 50. Yıl Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülmesi ile de biliniyor.