ESOGÜ'de KÖK HÜCRE BAĞIŞÇISI OLMA SÜRECİ ANLATILDI
11.10.2022
Öne çıkan görsel

ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde TÜRKKÖK (Türkiye’nin Ulusal Kemik İliği Bankası) tarafından kök hücre bağışçısı olmak isteyen çalışanlar için Prof. Dr. Necla ÖZDEMİR Konferans Salonu’nda bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantı sonrası bağışçı olmak isteyenler için başvuru stantları kuruldu.

Düzenlenen etkinlikte ‘Kök Hücre Nedir? Kök Hücre Nakli Tedavisi Hangi Hastalara Uygulanabilir? Kimler Bağışçı olabilir?’ gibi sorulara cevap verilirken Bağışçı olabilmek için ‘Eşleşme ve Nakil Süreci’ anlatıldı.

İlimizde ve tüm ülke genelinde ilik-kök hücre nakli bekleyen hastalara umut olmak için veri tabanı oluşturmakta olup bu proje kapsamında çeşitli kurum ve kuruluşlarda gönüllülerden bağışlar kabul etmektedir.

 *Kan kanseri, lenfoma, lösemi, kemik iliğinin çalışmadığı durumlar ve bazı metabolik rahatsızlıkların tedavisinde kök hücre nakli tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.

18-50 yaş arası isteyen herkes bağışçı olabilir,(tansiyon, migren, alerji gibi hastalıklar engel değil)

İlk kayıt için form doldurmanın ardından alınacak 3 tüp kan ile bağışçı adayı 55 yaşına gelene kadar TÜRKÖK Kemik İliği Bankasına kayıtlı kalacak,

Bu süre içerisinde herhangi bir hastaya uyumlu olduğu zaman bağışçı adayına ulaşılarak nakil sürecine geçilecek olup; 2 tane nakil yönteminden biri tercih edilmektedir;

  1. 5 gün aşılamanın ardından; kan bağışı işlemi gibi koldan iğne ile girilip kan aferez cihazından geçirilip kök hücreler ayrıştıktan sonra kanın geri kalanın diğer koldan kendine verilmesi şeklinde tamamlanacaktır, (%90 nakiller bu şekilde tamamlanmaktadır)
  2. Ameliyathanede anestezi altında leğen kemiğinden iğne ile girilerek kemik iliği alınılacaktır [(%10)] günümüzde artık pek tercih edilen bir yöntem değildir ]

 Nakil sonrası güç kaybı söz konusu olmayıp kök hücreler kendini yenilemektedir. Kök hücre bağışı bir kerelik bir işlem değil, uyması halinde 3 ay sonra tekrar kök hücre bulunulabilmektedir.