ESOGÜ’DE EMZİRME HAFTASI PANELİ GERÇEKLEŞTİ
4.10.2024

Ülkemizde bebek ve çocuk sağlığına yönelik olarak; emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik olarak yürütülen “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları” programı kapsamında her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında Emzirme Haftası olarak kutlanmaktadır. Emzirme Haftası kapsamında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Neonatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. Neslihan Tekin, Prof. Dr. Özge Aydemir, Prof. Dr. Özge Sürmeli Onay,   Sosyal Pediatri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Dinleyici, Neonatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Barsan Kaya ve Emzirme Destek Polikliniği Hemşiresi Ayşe Özdemir tarafından emzirmenin önemini vurgulamak ve farkındalık oluşturmak amacı ile ‘Emzirme Haftası Paneli’ düzenlendi. Panelde anne sütünün yararları ve emzirmenin önemi vurgulanarak emziren annelerin sık karşılaştıkları sorunlar ve çözümleri tartışıldı. ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde mevcut Anne Sütü Teşviki ve Bebek Dostu Hastane uygulamaları, Emzirme Polikliniğinde anne ve bebekler için sürdürülen çalışmalar paylaşıldı.

Doç. Dr. Meltem Dinleyici tarafından yapılan bilgilendirmede; Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2024 yılı için belirlenen teması "Açığı kapatmak: Herkes için emzirme desteği." olarak belirlenmiştir. Bir bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için ideal beslenme yöntemi emzirmedir. Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin ögelerini tek başına 6 ay sağlayabilen en ideal besindir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin başka bir ek besine veya suya gereksinimleri yoktur. Anne sütüyle beslenen bebeklerin ishal, zatürre, orta kulak iltihabı, alerjik hastalıklar, diyabet, hipertansiyon, kanser, alerji, astım, obezite, diş yapısı bozuklukları ve bazı ruhsal hastalıkların daha az görüldüğünü belirtmektedir. Anne sütüyle beslenmenin, bebeğe olduğu kadar, anneye ülke ve aile ekonomisine ayrıca çevreye de katkısı vardır. Emzirme ile anne bebek arasındaki bağı kuvvetlenir, bebeklerde mutluluk ve güven duygusunu gelişir, bebeğin çene ve diş gelişimini sağlar, anneyi meme kanseri, yumurtalık kanseri gibi kadınlara özel kanser türlerinden korur, annenin doğum sonu kanamalarını azaltır, anneyi ilerleyen yaşlarda kemik erimesinden korumaktadır. Toplumun ve onu oluşturan bireylerin, sağlıklı ve güçlü olarak yaşamasında ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinde, refah düzeyinin artmasında, mutlu, huzurlu ve güvence altında varlığını sürdürebilmesinde yeterli ve dengeli beslenme en temel koşullardan biridir. Beslenme yetersizliklerinin önlenmesi için atılması gereken ilk adım emzirmenin doğumdan sonra en kısa sürede başlatılması, anne sütü ile bebeklerin tek başına ilk 6 ay emzirilmesi, 6. ayın ardından uygun ek besinlerle emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesidir.