Ameliyatsız Kalp Kapak Tedavisi
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda Doç. Dr. Kadir Uğur Mert ve SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Murat Çelik’in ekip liderliğinde, Doç. Dr. Muhammet Dural, Doç. Dr. Selda Murat, Dr. Öğr. Üyesi Erdi Babayiğit, Arş. Gör. Dr. İstiklal Özkaya ve Arş. Gör. Dr. Cihat Çalışkan’ın katkılarıyla daha öncesinde metalik protez kapağı ile kalp kapak değişimi yapılan ve kapağında ciddi kaçak nedeniyle sürekli kan nakli ihtiyacı meydana gelen 57 yaşındaki erkek hastaya “perkütan paravalvüler kaçak kapama” yöntemi başarı ile gerçekleştirildi.
Başarılı operatör Doç. Dr. Kadir Uğur Mert: “Hastamızın ciddi nefes darlığı sebebiyle tekrarlayan hastane yatışları ve 30 kez kan transfüzyonu almasına neden olan bu problemi çözmek öncelikle hastamız adına bizim için büyük bir mutluluk. Dünya’da son zamanlarda uygulanan çoğu modern tedaviler Türkiye’de de Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde uygulanmakta, son zamanlarda da Eskişehir’imizde devletin ve üniversitenin sağladığı kaynaklarla çağdaş kardiyolojik tedaviler başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Girişimsel Kardiyoloji alanında uygulanan modern tedavilerin neredeyse çoğu merkezimizde yapılabilir hale geldiğinden mutluluk duymaktayız. Uzun yıllardır girişimsel kardiyolojide kompleks koroner anjiyografi, kalp pilleri ve elektrofizyolojik olarak 3 boyutlu ablasyon tedavileri veren merkezimizde artık ameliyatsız kapak değişimi (TAVI), Kalp deliklerinde kapama (ASD, PFO) gibi işlemler rutin olarak yapılmaktadır. Uygulanmamış olan Paravalvüler kaçak veya mitral kapak girişimi gibi tedavileri de yavaş yavaş imkânlarımız elverdiğince yapmaya çalışmaktayız. Bu şekilde Eskişehirli hemşehrilerimizin ve bölge civarından gelen vatandaşlarımızın Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlere gitmesine gerek kalmayacak şekilde devlet ve üniversitenin bize sağladığı imkânlar doğrultusunda ben ve ekibim görevimizi en iyi şekilde yerine getirmek için buradayız.”
Hastanın Durumu ve Tedavi Süreci
57 yaşında erkek hastada geçtiğimiz ağustos ayında halsizlik, yorgunluk ve nefes darlığı şikayetleri ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi hematoloji anabilim dalında Doç. Dr. Neslihan Andıç tarafından hemolitik üremik sendrom, yani kırmızı kan hücrelerinde parçalanma ile seyreden bir hastalık tespit edildi. Dr. Neslihan hanımın tecrübesi ile problemin sebebinin kalp kapağı protezi olabileceği değerlendirildi. Kardiyoloji hekimlerinin değerlendirmesi ile 57 yaşında erkek hastada yaklaşık 10 yıl önce açık kalp cerrahisi ile değiştirilen metal mitral kapak protezi operasyonundan yıllar sonra kapak dikişlerinin kenarlarında “paravalvüler kaçak” adı verilen durum tespit edildi. Kan hücrelerinin parçalanmasına neden olan Kansızlık (hemolitik anemi) sebebiyle son 3 ayda 30 kez kan nakli alan ve zorlu bir süreç yaşayan hasta, kardiyoloji ve hematoloji öğretim üyelerinin birlikte karar verdikleri heyet tarafından açık cerrahi açısından riskli bulunarak cilt yolu (perkütan) ile ameliyatsız “kapak etrafından kaçak kapama” işlemine alındı. Eskişehir’de ilk kez ESOGÜ Tıp Fakültesi’nde yapılan, kasıktan girilerek kalp kapağındaki kaçak özel cihazlarla başarıyla kapatıldı. ESOGÜ Kardiyoloji ekibi tarafından uygulanan modern yöntemle şifa bulmasına vesile olunan hasta ölümcül sonuçlanabilecek durumdan kurtularak hayata yeniden tutundu.
Paravalvüler Kaçak Nedir?
Paravalvüler kaçak, genellikle kalp kapağı ameliyatları sonrası oluşan ciddi bir sorundur. Kalp kapağının çevresindeki açıklıklardan kanın sızması, kalbin verimli çalışmasını engelleyerek hastada nefes darlığı, halsizlik, kansızlık ve kalp yetmezliği gibi sorunlara neden olabilir. Şiddetli kaçaklarda kan hüclerinde parçalanma (hemoliz) meydana getirerek sık kan nakil yapılması hayati önem taşıyabilir. Bu durum hastada demir birikimi ile neticelenerek böbrek, kalp, karaciğer gibi organların çalışmasını engelleyerek hayati risk taşıyabilir.
ESOGÜ Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, yenilikçi tedavi yöntemleriyle Türkiye’nin sağlık hizmetlerine katkıda bulunmaya devam ediyor. Ekip, bu tür işlemleri başarıyla uygulayarak, sadece Eskişehir’de değil, tüm bölgede örnek teşkil etmektedir.