ESOGÜ HASTANESİ’NDE DÜNYA EPİLEPSİ GÜNÜ UNUTULMADI
11.02.2025
Öne çıkan görsel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demet İlhan Algın ve Epilepsi Hemşiresi Yağmur Tuna tarafından Prof. Dr. Necla Özdemir Konferans Salonu’nda 10 Şubat Dünya Epilepsi Günü dolayısıyla hasta ve hasta yakınlarına bilgi vermek amacıyla etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Doç. Dr. Demet İlhan Algın’ın yaptığı açıklama:

Her yıl Şubat Ayının ikinci pazartesi günü kutlanan dünya epilepsi gününde toplumsal farkındalığı artırmak ve önyargılardan kurtulmak için çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir.

Dünya epilepsi günü kapsamında Uluslararası epilepsi birliği, epilepsi topluluğu için Dünya Sağlık Örgütü'nün [DSÖ] Epilepsi ve diğer Nörolojik Bozukluklara ilişkin 10 yıllık Sektörler Arası Küresel Eylem planı hazırlamıştır.

Bu eylem planı epilepsiye yönelik halk sağlığı yaklaşımını güçlendirmek için özel bir stratejik amaç ve dünya çapında epilepsili insanlar için on yıllık bir yol haritasıdır:

Bu yol haritasına göre; 2031 yılına kadar ülkeler epilepsi için hizmet kapsamını 2021'deki mevcut kapsama göre %50 artırmış olacaktır.

Bu küresel hedeflere ulaşılması, epilepsili kişilerin bakıma daha iyi erişebilmelerinin yanı sıra, insan hakları doğrultusunda toplumlarımızın tüm sektörlerinde artan sosyal haklardan yararlanmaları anlamına gelmektedir.

Türk Epilepsi ve Savaş Derneği’nin (TESD) faaliyetlerini sürdürdüğünü ve Türkiye’de de her yıl Türk Epilepsi ve Savaş Derneği (TESD) tarafından yapılan epilepsi farkındalık kampanyalarına epilepsi ile uğraşan hekimler, psikologlar ve yardımcı sağlık personeli destek vermektedir.

Biz ESOGÜ Klinik Nörofizyolji Bilim Dalı olarak 10 Şubat Dünya epilepsi gününde hasta ve hasta yakınları ile buluşabileceğimiz bir toplantı düzenledik.  Ve epilepsi yolculuğum sloganından yola çıkarak, epilepsi hastası ve yakınlarından epilepsi yolculuklarında karşılaştıkları ihtiyaçları ve sorunlarını iletmelerini istedik.

Epilepsi konusunda eğitilmiş kişi sayısı ne kadar artarsa, bu hastalara karşı ön yargılarımız azalacak ve acil müdahale sırasında yapılan yanlışlara rastlanmayacaktır. Dünyanın bilinen en eski tıbbi rahatsızlıklarından biri olan epilepsi, en yaygın dördüncü nörolojik bozukluktur ve bu durum beyindeki elektriksel aktivitenin kısa süreliğine durmasına neden olarak tekrarlayan nöbetlere yol açmaktadır. Dünyada epilepsi prevalansı yaklaşık yüzde 1 olarak öngörülmektedir. Epilepsi konuşalım, epilepsiye karşı bilgilendirelim, epilepsi bireylerin hayatlarını olumlu yönde değiştirelim.

ESOGÜ Klinik Nörofizyoloji Bilim dalı olarak, toplumdaki kırılamayan ön yargılara karşı epilepsi hastalarımızın epilepsi yolculuklarında onlara destek olmak istiyoruz.