ESOGÜ HASTANESİ’NDE YAŞLILARDA EGZERSİZİN OLUMLU ETKİLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPILDI
16.05.2025
Öne çıkan görsel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur ARMAĞAN ve Tıp Fakültesi 1.sınıf öğrencileri tarafından sosyal sorumluluk projesi kapsamında “Yaşlılarda Egzersizin Olumlu Etkileri ve Yaşlılarda Nasıl Egzersiz Yapılacağı” ile ilgili etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konu ile ilgili hazırlanan broşür dağıtıldı.

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur ARMAĞAN tarafından egzersizlerin yaşlılar üzerindeki olumlu etkileri hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.

Düzenli aktivite tansiyonu normal seviyelere çeker, kalbinizi sağlıklı ve verimli tutar. Düzenli aktivite kan şekeri seviyelerinizi düzenler ve sağlıklı aralıklarda kalmasına yardımcı olur. Düzenli aktivite kemik ve kaslarınızı güçlendirir ve korur. Kas ve kemiğe bağlı ağrılarınızı azaltır. Düzenli aktivite denge ve esnekliğinizi artırır. Düşme riskinizi azaltır. Düzenli aktivite ruh sağlınızı da iyileştirir. Daha iyi uyku almanızı sağlar ve stresinizi azaltır. Demans ve alzheimer gibi beyinle ilgili hastalıkların riskini azaltır. Düzenli aktivite yaşam kalitenizi artırır. Düzenli aktivite diyabet, obezite, osteoporoz ve bazı kanser türleri gibi hastalıkları geliştirme riskinizi azaltır.

Ayrıca egzersizlerin nasıl yapılacağı hakkında bilgi verildi.

Haftada en az 4 gün yürüyüş, bisiklete binme, koşma gibi egzersizler yapılmalıdır. Haftada en az 2 gün kas geliştirici egzersiz yapılmalıdır. Aynı gün içinde farklı egzersizler yapılabilir. Egzersizler 10-20 dakikalık bölümlere ayrılmalıdır. Egzersiz sıklığı yavaş yavaş artırılmalıdır. Hafif egzersizlerin yanında nabzınızı ve nefes alma sıklığınızı artıran yoğun aktiviteler de yapılmalıdır. Egzersizler kişiye özel hazırlanmalıdır. Egzersizler tek seferde uzun süre yapılmamalıdır. 2 saatten uzun süre hareketsiz durulmamalıdır. Doktor kontrolü olmadan ağır egzersiz yapılmamalıdır. Aşırı uzun ya da yorucu egzersiz yapılmamalıdır.