ÇÖLYAK İLE YAŞAM KONFERANSI
21.09.2021
Öne çıkan görsel

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Başkanlığı tarafından 9 Mayıs Salı günü ‘Çölyak ile Yaşam’ konulu konferans gerçekleştirildi. Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salonu’nda düzenlenen programda Çevre Sağlık Çalışma Grubu Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Gastroentoloji Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Harmancı ÖZAKYOL Çölyak hastalığı hakkında bilgiler verdi. Çölyak hastalığı bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villüs (tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerişimde bulunan glüten isimli bir protein neden olmaktadır. Çocuklar da özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama, boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtiler ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır. Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, büyüme geriliği, dışkıda anormallik, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, çifte kaşıntı, döküntüler, nedeni açıklanamayan tekrarlanan düşükler olabilir. Teşhis; kan testleri ve endoskopi sonucu konulur. Tek tedavi yöntemi ömür boyu süren glütensiz beslenmektir dedi ve hastalık ile ilgili bilgiler verdi.Eskişehir' de 7 bin 500 çölyak hastasının bulunduğunu ama 202 kişi ye çölyak hastalığı tanısı koyulduğunu çok fazla tanı koyulmayan çölyak hastası olduğunu belirtti.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Anıl Çiğdem UYGUR ise glütensiz beslenmede ürünlerin yapımıyla ilgili tarifler sundu. Glüten olmadığı için kıvam sorunu yaşandığından bahsetti.

Gıda Mühendisi İlkay ÖZEL ise gıda sektöründeki glütensiz ürünlerin üretim aşamaları, ürünler üzerindeki glütensiz ibareleri, gıda koteksi ile ilgili bilgiler verdi.

Eskişehir Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Hicran NİRON ise derneklerin amaçlarından bahsederek , yaptığı ve yapacağı çalışmalar ile Çölyaklıların günlük yaşantılarını kolaylaştırmak, Çölyak konusunda toplumu bilinçlendirmek hastalığın varlığının duyurularak hastalığa karşı uyarıların çoğalmasını sağlayarak , konu hakkında bilimsel araştırmalara destek vermek ve Çölyaklıları konu hakkında gelişmelerden haberdar etmek, Çölyak hastalarının birebir gözlemlerinin yapılmasını böylece hastalık tanı ve tedavisine katkıda bulunmak, glütensiz diyet yiyecekleri konusunda üretici ve ithalatçı firmalarla işbirliği yaparak bu ürünlerin toplumun her kesimi tarafından satın alınabilecek şartlarda temini sağlamak, konu ile ilgili yürürlükteki mevzuatlarda Çölyaklılar lehine gerekli değişiklikler ve düzenlemelerin yapılmasını sağlamak olduğunu belirtti. Çölyaklıların derneklere sahip çıkmaları gerektiğini vurguladı.