BASUR TEDAVİSİNDE AMELİYATSIZ TEDAVİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME
21.09.2021
Öne çıkan görsel

Hemoroidal Arter Embolizasyonu: Genişlemeye Yol Açan Basur Damarlarının Atardamar Yolundan Girilerek Tıkanması İşlemi

Basur nedir?

Basur’un temel oluşum mekanizması anüs bölgesindeki atardamarlarla toplardamarlar arasında oluşan yüksek basınçlı bağlantı ve buna bağlı olarak anüsteki toplardamarlardaki ağrılı genişlemedir.

Basur tedavisindeki yenilikler

Basur tedavisinde her geçen gün yeni tedavi yöntemleri ortaya çıkmaktadır. Fakat bu tedavilerin büyük bir kısmı anüs yoluyla uygulanan tedavilerdir ve hastaya konfor açısından rahatsızlık vermektedir. Hemoroidal arter embolizasyonu (Genişlemeye yol açan basur damarlarının atardamar yolundan girilerek tıkanması işlemi) ise oldukça yeni, etkili, güvenli ve ameliyata gerek göstermeyen tedavidir. Bu tedavi cerrah ve gastroenterologların gözetiminde Girişimsel Radyologlar tarafından uygulanmaktadır. 

Tedavi nasıl yapılır?

Tedavinin temel mantığı şöyledir: Kasıktaki atardamardan girilerek basur damarlarını oluşturan ve besleyen atardamara tıkayıcı bir madde verilir bu da 1 hafta içinde ve sonrasında genişlemiş basur damarlarında sönmeye neden olur. Bu damarların tıkanması bölgedeki organlarda beslenme bozukluğuna neden olmamaktadır. İşlem süresi yaklaşık 20 dakikadır ve ağrısız acısız bir işlemdir. Hasta işlemden sonra aynı gün taburcu edilmekte ve günlük hayatına devam edebilmektedir. Tedavi anüs yoluyla uygulanmadığından hastalar tedaviyi daha rahat tolere edebilmektedirler. Tedavi hastada şikayete neden olan her türlü evredeki basur için uygulanabilir.

Riskleri nedir?

Tedaviye bağlı risk ve komplikasyon oranları %5 in altındadır.

Bu tedavi nasıl yaptırılabilir ?

Üniversitemiz hastanesinin girişimsel radyoloji polikliniğine başvurabilirsiniz. Burada ayrıntılı değerlendirilmeniz ve bilgilendirilmeniz yapılacaktır. Gastroenteroloji ve Genel Cerrahi kliniklerinde de değerlendirilmeniz yapıldıktan hemen sonra işlem günü tespit edilip işleminiz yapılacaktır. 

Doç. Dr. Fahrettin KÜÇÜKAY

  Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı Başkanı